Iatropedia

Κορωνοϊός: Πότε είναι υποχρεωτικές οι μάσκες – Πώς να τις χρησιμοποιούμε – Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Η προστατευτική μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο. ΔΕΝ υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, την απόσταση, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου. ΜΗΝ βήχετε και ΜΗΝ φταρνίζεστε φορώντας τη μάσκα.

Λεπτομερείς οδηγίες για να χρησιμοποιούμε σωστά τις προστατευτικές μάσκες στα νοσοκομεία και στην κοινότητα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Οι οδηγίες βασίζονται στις τελικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που μελετά τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι κάθε είδους μη ιατρικές μάσκες δεν προορίζονται για χρήση σε δομές υγείας. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες Υγείας.

Μη ιατρικές μάσκες είναι:

Αυτές χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθενται έτοιμες στο εμπόριο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν και στο σπίτι από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Δείτε οδηγίες για το πως μπορείτε να κατασκευάσετε στο σπίτι μια μάσκα:

Δεν είναι υποκατάστατο των κανόνων προστασίας

Το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι οι μη ιατρικές μάσκες αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστούν τους βασικούς κανόνες προστασίας:

Πότε είναι υποχρεωτικές

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Οι κανόνες της σωστής χρήσης

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο τρόπος χρήσης της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της. Με άλλα λόγια, όσοι χρησιμοποιούν τις μάσκες με λάθος τρόπο, ΔΕΝ προστατεύονται επαρκώς. Φροντίστε, λοιπόν, να ακολουθείτε τους εξής κανόνες:

Μέτρα τήρησης των αποστάσεων σε κλειστούς χώρους

Δείτε στον σχετικό πίνακα της Υγειονομικής Επιτροπής, αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα ασφαλούς απόστασης που απαιτείται να τηρούνται σε κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα ανελκυστήρες, ΜΜΜ κ.α.