Iatropedia

Κορωνοϊός: Πώς να προστατευθείτε από την παραπληροφόρηση. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο ανηλεής βομβαρδισμός με ειδήσεις για την πανδημία μπορεί να οδηγήσει στην παραπληροφόρηση και το άγχος. Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να προστατευθούμε.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός «γονατίζει» ψυχικά ολοένα περισσότερους ανθρώπους και η συνεχής πληροφόρηση και παραπληροφόρηση έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτό.

Σε μία έρευνα του, το βρετανικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπολόγισε ότι, στην μετά COVID-19 εποχή, μόνο στην Αγγλία περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζητήσουν νέα ή πρόσθετη ψυχολογική υποστήριξη. Από αυτούς:

Χαρακτηριστικά το CMH αναφέρει πως όταν τελειώσει η πανδημία, τα ψυχικά νοσήματα θα έχουν την μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βομβαρδισμός με μη επιστημονικά δεδομένα, κυρίως στο Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλει σε αυτά τα προβλήματα, καθώς οδηγεί σε παραπληροφόρηση και υπέρμετρο άγχος.

Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται infodemic. Στην τρίτη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε και η οποία συμπίπτει χρονικά με τους εμβολιασμούς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που ακούμε.

Τι να κάνετε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μερικές συμβουλές για να προστατευτούμε από την παραπληροφόρηση για την πανδημία και τον κορωνοϊό. Να ποιες είναι: