Iatropedia

Κορωνοϊός: Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ψηφιακή κόπωση

Η ψηφιακή κόπωση των ματιών οφείλεται στο ότι όταν κοιτάζουμε τις οθόνες, δεν βλεφαρίζουμε επαρκώς, με συνέπεια την ανεπαρκή λίπανση των ματιών και την ανάπτυξη αισθήματος ξηρότητας σε αυτά.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει βάλει για τα καλά στη ζωή μας την εργασία και την εκπαίδευση εξ αποστάσεως.  Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στις ψηφιακές οθόνες (υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά) μπορεί να έχει επιπτώσεις στα μάτια.

Μελέτες έχουν δείξει πως σχεδόν έξι στους δέκα ανθρώπους που χρησιμοποιούν συστηματικά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές εμφανίζουν συμπτώματα ψηφιακής κόπωσης των ματιών. Η κόπωση αυτή οφείλεται στο ότι όταν κοιτάζουμε τις οθόνες, δεν βλεφαρίζουμε επαρκώς. Το επακόλουθο είναι ανεπαρκής λίπανση των ματιών και ανάπτυξη αισθήματος ξηρότητας.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Ηλίας Φελέκης, άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι:

«Το 65% των παιδιών και των εφήβων περνούν δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά σε μία ψηφιακή συσκευή», λέει. Και αυτό παρότι «το 77% των γονέων αναφέρει ότι είναι από αρκετά έως πολύ ανήσυχοι, για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στα μάτια των παιδιών».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ψηφιακή κόπωση στα μάτια μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα. Μερικά από τα συχνότερα είναι:

«Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών δεν αποτελεί αναγκαίο κακό της τεχνολογίας. Υπάρχουν λύσεις για να περιοριστεί αυτό το νέο φαινόμενο. Η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι μία προφανής λύση», τονίζει ο κ. Φελέκης.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν όμως και άλλα πρόσθετα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διαφυλάξετε την υγεία της όρασης και τα μάτια σας. Να ποια είναι:

«Εάν τα συμπτώματά σας επιμείνουν, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας», συνιστά ο κ. Φελέκης.