Iatropedia

Κορωνοϊός: Επικίνδυνα τα self tests όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, προειδοποιεί το FDA

Τι είδους λάθη έχουν αναφερθεί κατά τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πόσο επικίνδυνα είναι. Πως μπορούμε να προστατευθούμε, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που κάνουμε μόνοι στο σπίτι μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, εάν δεν εκτελεστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή τους, προειδοποιεί η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να φυλάσσονται σε μέρος όπου δεν έχουν πρόσβαση τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς που οφείλονται στην λανθασμένη χρήση των self tests. Μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί:

Έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά παιδιών τα οποία:

Η FDA τονίζει ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται και φυλάσσονται με σωστό τρόπο. Ωστόσο το υγρό διάλυμα μπορεί να περιέχει ερεθιστικές ή τοξικές χημικές ουσίες, όπως το αζίδιο του νατρίου. Οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, εάν έρθουν σε επαφή με:

Βλάβες μπορεί να προκληθούν και αν γίνει κατάποση μικρών τμημάτων των τεστ, όπως το καπάκι από το φιαλίδιο που περιέχει το υγρό διάλυμα.

Πώς να προστατευθείτε

Η FDA παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές προστασίας, ώστε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Να ποιες είναι:

Φωτογραφία: iStock