Iatropedia

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Οδηγίες για τους ασθενείς με καρκίνο από ειδικούς του ΕΚΠΑ

Αναλυτικός οδηγός για όσους κάνουν ή πρόκειται να αρχίσουν θεραπεία, αναλόγως με το είδος της θεραπείας. Ποιοι ογκολογικοί ασθενείς δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Αναλυτικό οδηγό για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσαν ειδικοί από την Ιατρική  Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σε αυτόν αναφέρουν τι συνιστάται για τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία και τι σε όσους πρόκειται να αρχίσουν. Παραθέτουν επίσης ό,τι ισχύει για κάθε θεραπεία ξεχωριστά, από τις μεταμοσχεύσεις κυττάρων έως τα επιμέρους φάρμακα.

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ ενημερώνουν επίσης τους ογκολογικούς ασθενείς για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech (λέγεται tozinameran)που προς το παρόν χορηγείται στη χώρα μας. Παραθέτουν επίσης ποιοι ασθενείς με καρκίνο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στις οδηγίες υπογραμμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει πως θα πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής απομόνωσης. Αντιθέτως, πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο. Επομένως, οι ασθενείς με καρκίνο και οι φροντιστές θα εξακολουθήσουν:

Τις οδηγίες υπογράφουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής Ευστάθιος Καστρίτης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Γενικές οδηγίες

Οι θεραπείες

Αναλόγως με την φαρμακευτική αγωγή

Οι παρενέργειες του εμβολίου tozinameran (BNT162b2)

Οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε 7 μέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά την δεύτερη δόση. Ειδικότερα, πρόκειται για:

  1. Τοπικές (στο σημείο της έγχυσης) αντιδράσεις, όπως πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο
  2. Κόπωση
  3. Πονοκέφαλο
  4. Μυαλγίες
  5. Ρίγη
  6. Πόνους στις αρθρώσεις
  7. Πυρετό

Αντενδείξεις για εμβολιασμό

Απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού αποτελούν:

Πριν από την χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου για κάθε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.

Αντένδειξη αποτελεί η γνωστή αλλεργία στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). Η ουσία αυτή αποτελεί συστατικό:

Αυξημένη εγρήγορση  και επικοινωνία με αλλεργιολόγο πριν το επικείμενο εμβολιασμό απαιτείται για άτομα με:

Εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό κατά περίπτωση και από τον ιατρό που επιβλέπει τον εμβολιασμό πρέπει να γίνεται για ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Αντένδειξη αποτελεί η άμεση αλλεργική αντίδραση οποιαδήποτε σοβαρότητας στο polysorbate (λόγω πιθανής διασταυρούμενης υπερευαισθησίας με το συστατικό PEG του εμβολίου).

Εγκυμοσύνη, ανήλικοι και πυρετός