Iatropedia

Κυστίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία συνήθως προκαλείται από κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα.

Κυστίτιδα: Αίτια

Η πιο κοινή αιτία της κυστίτιδας είναι η βακτηριακή λοίμωξη. Εάν τα βακτήρια φθάσουν στην κύστη, μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να ερεθίσουν τα εσωτερικά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Κυστίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από βλάβη ή ερεθισμό γύρω από την ουρήθρα.

Βακτηριακή λοίμωξη

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν βακτήρια εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη και πολλαπλασιάζονται, συνήθως ως αποτέλεσμα μη επαρκούς εκκένωσης της κύστης κατά την ούρηση.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αδειάσετε πλήρως την κύστη σας εάν:

Βακτηριακή λοίμωξη μπορεί επίσης να συμβεί όταν βακτηρίδια από τον πρωκτό μεταφέρονται στην ουρήθρα. Αυτό είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, καθώς η ουρήθρα είναι πιο κοντά στον πρωκτό στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, η μεταφορά βακτηρίων με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμβεί:

Σε γυναίκες που πέρασαν, ή διέρχονται την εμμηνόπαυση, η εσωτερική επένδυση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο λεπτή, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Η λεπτή επένδυση είναι πιο πιθανό να μολυνθεί ή να καταστραφεί.

Οι γυναίκες παράγουν επίσης λιγότερες κολπικές εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση, που σημαίνει ότι τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να πολλαπλασιάζονται.

Βλάβη ή ερεθισμός

Κυστίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από βλάβη ή ερεθισμό στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη έξω από το σώμα. Στους άνδρες, το άνοιγμα της ουρήθρας (όπου τα ούρα αφήνει το σώμα) βρίσκεται στο άκρο του πέους. Στις γυναίκες, είναι ακριβώς κάτω από την κλειτορίδα.

Μια βλάβη ή ερεθισμός σε αυτά τα σημεία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα:

Κυστίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας μπορεί να ποικίλουν μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Η κυστίτιδα σε ενήλικες μπορεί να προκαλέσει:

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας σε παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πηγή: https://www.nhs.uk