Η αύξηση του σωματικού βάρους που παρατηρείται στους νέους φοιτητές, γνωστή ως «freshman 15», αποτελεί συχνά αντικείμενο έρευνας, λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, αποδεικνύεται καθοριστική, τόσο για τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης, όσο και ως μέσο αντιμετώπισης του φαινομένου.
- Διαβάστε επίσης – Αύξηση βάρους: Άγχος, τεχνητά γλυκαντικά και κακός ύπνος μας κάνουν να παίρνουμε κιλά
Γιατί οι φοιτητές τρώνε περισσότερο
Η ζωή στο πανεπιστήμιο δημιουργεί ένα περιβάλλον που αυξάνει την πιθανότητα για υπερφαγία και σταδιακή αύξηση βάρους.
Οι φοιτητές τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες χωρίς να το συνειδητοποιούν, ιδίως όταν βρίσκονται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή σε δημόσιους χώρους φαγητού.
Οι καθημερινές συνήθειες, οι ακανόνιστες ώρες γευμάτων, οι επιρροές από το περιβάλλον, αλλά και οι συναισθηματικοί παράγοντες – όπως το στρες – δημιουργούν ένα σταθερό μοτίβο αύξησης θερμιδικής πρόσληψης, το οποίο οι φοιτητές συχνά υποτιμούν.
Καταγραφή και παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών των φοιτητών, μέσω εφαρμογής
Το φαινόμενο «freshman 15», διερεύνησε διεπιστημονική ομάδα στο George Mason University, με επικεφαλής την Δρ. Υ. Αλίσια Χονγκ, καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης και Πολιτικής Υγείας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό mHealth, ενώ η έρευνα και κράτησε τέσσερις εβδομάδες.
Σε όλη τη διάρκεια, οι συμμετέχοντες φοιτητές χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή κινητού για να καταγράφουν λεπτομερώς τις διατροφικές τους επιλογές, τον χώρο κατανάλωσης και την ψυχολογική τους κατάσταση.
Η εφαρμογή επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν όχι μόνο τι έτρωγαν οι φοιτητές, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες έτρωγαν, αναδεικνύοντας μοτίβα που δεν γίνονται αντιληπτά με την απλή αυτοαναφορά.
Η παρακολούθηση αποκάλυψε ότι οι φοιτητές κατανάλωναν περισσότερη τροφή όταν βρίσκονταν με τουλάχιστον έναν άλλο άτομο και όταν έτρωγαν σε δημόσιους χώρους, όπως τραπεζαρίες ή εστιατόρια.
Αντίθετα, όταν έτρωγαν μόνοι ή στο σπίτι, η συνολική πρόσληψη θερμίδων ήταν σημαντικά μικρότερη. Επιπλέον, συχνά υποτιμούσαν το πόσο πραγματικά έτρωγαν, κάτι που δείχνει ότι η αυτοαντίληψη της πρόσληψης θερμίδων δεν είναι ακριβής χωρίς τεχνολογική υποστήριξη.
Η εφαρμογή κατέγραψε επίσης στοιχεία για τη διάθεση των φοιτητών και τα συναισθήματα που επηρέαζαν την πρόσληψη τροφής.
Το στρες, οι διακυμάνσεις της διάθεσης και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο πόσο κατανάλωναν, με αποτέλεσμα η αύξηση θερμίδων να συμβαίνει συχνά «αθόρυβα» και να μην γίνεται αντιληπτή άμεσα.
Η Αλίσια Χονγκ τόνισε ότι: «Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών είναι σύνθετες, με αλληλεπίδραση ατομικών, διαπροσωπικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.»
Και συμπλήρωσε: «Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη τροφής. Οι φοιτητές τρώνε περισσότερες θερμίδες όταν βρίσκονται σε ομάδες ή σε επίσημες τραπεζαρίες.»
Η χρησιμότητα των ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χρήση ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα τις διατροφικές τους συνήθειες και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά, αποτρέποντας την ανεπιθύμητη συσσώρευση κιλών.
Τέλος, η συνειδητοποίηση της επίδρασης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς βάρους, κατά τα πρώτα χρόνια της φοιτητικής ζωής.
Φωτό: istock