Iatropedia

Καρκίνος των ωοθηκών: Γίνεται να προκληθεί από φάρμακα γονιμότητας;

Ο καρκίνος των ωοθηκών αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται κακοήθη κύτταρα στις ωοθήκες, ή γύρω από τις σάλπιγγες, ή το περιτόναιο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αυξάνεται από την λήψη φαρμάκων γονιμότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αν παίρνετε τέτοια φάρμακα, τότε θα αναπτύξετε αυτόματα καρκίνο των ωοθηκών.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις πιο πρόσφατες έρευνες για πιθανούς δεσμούς μεταξύ των φαρμάκων γονιμότητας και του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον γυναικολογικό καρκίνο.

Συνδέεται ο καρκίνος των ωοθηκών με τα φάρμακα υπογονιμότητας;

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως ξεκινά μέσα στα κύτταρα στα άκρα των σαλπίγγων. Δεν υπάρχει κάποια μεμονωμένη αιτία καρκίνου των ωοθηκών. Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Ένας τέτοιος παράγοντας κινδύνου είναι η χρήση φαρμάκων γονιμότητας.

Τα φάρμακα γονιμότητας λειτουργούν βοηθώντας στη διαδικασία της ωορρηξίας ή στην απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Η διαδικασία δεν θεωρείται ότι συμβάλλει στον καρκίνο των ωοθηκών. Αλλά αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν διάφορες ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες

Τι έχουν δείξει έρευνες σχετικά με μερικά από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα γονιμότητας και τις πιθανές συνδέσεις με τον καρκίνο των ωοθηκών:

Περιορισμοί των ερευνών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σχετίζεται με “οριακούς” όγκους ωοθηκών, ή με “χαμηλό κακοήθες δυναμικό”. Αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ πιο επιθετικών καρκίνων των ωοθηκών και των φαρμάκων γονιμότητας.

Καρκίνος των ωοθηκών: Υπάρχει σχέση με την υπογονιμότητα;

Συνολικά, η υπογονιμότητα έχει αυξηθεί από το 1990. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώθηκε κάθε χρόνο μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1980 έως το 2017.

Επίσης, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν καθαυτή η υπογονιμότητα αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ή εάν φταίνε σχετικοί παράγοντες.

Καρκίνος των ωοθηκών: Ποιοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου

Εκτός από τα φάρμακα γονιμότητας, άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι:

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 στις 4 γυναίκες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Καρκίνος των ωοθηκών: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Κύστες στις ωοθήκες: Τα συμπτώματα που απαγορεύεται να αμελήσετε

Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (ΠΩΑ)