Iatropedia

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πάσχουν πάνω από 200.000 Έλληνες, πως να προστατευθούμε

Το σχεδόν 1,5% του πληθυσμού στη χώρα μας (περισσότερα από 200.000 άτομα) πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία η καρδιά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα.

Το επακόλουθο είναι το σώμα να μην τροφοδοτείται με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, ώστε να λειτουργεί ομαλά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, αλλά συσσωρεύεται στις φλέβες, αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό τους. Έτσι, δημιουργούνται οιδήματα (πρήξιμο)  στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό συσσωρεύεται και στους πνεύμονες, προκαλώντας  συμφόρηση και δύσπνοια.

Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά τα καταφέρνει για μικρό μόνο χρονικό διάστημα. Ύστερα, τα συμπτώματα αρχίζουν να επιδεινώνονται.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023). Όπως αναφέρει, το σχεδόν 1,5% του πληθυσμού στη χώρα μας (περισσότερα από 200.000 άτομα) πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι πιθανές αιτίες

Οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές, καθώς μπορεί να οφείλεται:

Τα κύρια συμπτώματα

Ανεξάρτητα από την αιτία της, όταν αρχίζει να αναπτύσσεται καρδιακή ανεπάρκεια οι ασθενείς εκδηλώνουν ορισμένα συμπτώματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η προστασία από αυτήν. Η ΕΚΕ συνιστά τα εξής:

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια. Η ΕΚΕ συνιστά να τηρούμε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιέχει ως κύριο λίπος το ελαιόλαδο και είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αλλά όχι σε επεξεργασμένα. Επομένως, συνιστά ολόκληρα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά) ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια (περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά).

Προσοχή από τους ασθενείς με διαβήτη

Οι ασθενείς με αυξημένο σάκχαρο (διαβήτης) πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, διότι το «ζάχαρο» μπορεί να προκαλέσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΕΚΕ συνιστά να προσέχουν:

Φωτογραφία: iStock