Iatropedia

Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Πού οφείλεται και πως μπορούμε να προστατευθούμε

Ο ρόλος της αυξημένης υγρασίας στο αυτί και των μικροβίων στο δέρμα. Ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες.

Ένας στους δέκα ανθρώπους εκδηλώνει ωτίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ σε ετήσια βάση το 1% μικρών και μεγάλων νοσούν από αυτήν, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση της υγρασίας στο αυτί, ιδίως στον έξω ακουστικό πόρο που συνδέει το πτερύγιο του αυτιού με το τύμπανο. Το συχνό κολύμπι, τα αλλεπάλληλα ντους και η αυξημένη εφίδρωση ευνοούν την λοίμωξη από παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόσο.

Η φλεγμονή αυτή αποκαλείται εξωτερική ωτίτιδα ή αλλιώς «αυτί του κολυμβητή» (swimmer’s ear) και ευτυχώς μπορεί να προληφθεί, με την λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος δρ Χρήστος Γκιώνης, διευθυντής ΩΡΛ στο νοσοκομείο Metropolitan Hospital, εξηγεί ποιες είναι οι αιτίες της, πως εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται. Παρέχει επίσης χρήσιμες συμβουλές πρόληψης.

Από τι προκαλείται η εξωτερική ωτίτιδα;

Προκαλείται κυρίως από βακτήρια (συνήθως ψευδομονάδα ή σταφυλόκοκκο) και σπανιότερα από μύκητες (ωτομύκωση).

Τα παθογόνα αυτά εκ φύσεως φιλοξενούνται στο δέρμα του ακουστικού πόρου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν προβλήματα. Όμως, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να εμφανίσουν λοιμογόνο δράση, προκαλώντας την ωτίτιδα.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της;

Οι παράγοντες ποικίλουν και μπορεί να είναι:

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας;

Στα παιδιά η εξωτερική ωτίτιδα συνήθως προκαλεί:

Στους ενήλικες τα συμπτώματά της κυμαίνονται από ήπια έως έντονα και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό, με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση (ωτοσκόπηση και ωτομικροσκόπηση). Εάν συνυπάρχει ωτόρροια, ενδέχεται να χρειαστεί και καλλιέργεια του εκκρίματος, ώστε να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας.

Ποια είναι η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας;

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων που προκαλεί η ωτίτιδα, αρχίζει χορήγηση αναλγητικών, ώστε να καταπολεμηθεί ο πόνος. Επιπλέον, είναι σημαντικό εξαρχής να αποφεύγονται οι αιτιολογικοί παράγοντες, με κυριότερη προφύλαξη την αποφυγή της διαβροχής.

Εάν η λοίμωξη είναι ήπια, τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα στις πρώτες δύο ημέρες. Οι περισσότερες ωτίτιδες υποχωρούν από μόνες τους σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδων.

Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία, αναλόγως με την υποκείμενη αιτία της μόλυνσης.

H ωτίτιδα αντιμετωπίζεται εύκολα, εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς. Συνήθως διαρκεί 7-10 ημέρες. Συνίσταται στη χορήγηση τοπικής θεραπείας με τη μορφή σταγόνων. Οι σταγόνες μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικό ή/και κορτικοστεροειδές ή αντιμυκητιασικό φάρμακο, αναλόγως με το υπεύθυνο παθογόνο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η λοίμωξη έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αποφράξει τον πόρο του αυτιού, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση σε αυτόν μικρής γάζας εμποτισμένης με φάρμακο.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είτε όταν η φλεγμονή έχει παραμεληθεί, είτε όταν υπάρχουν σοβαροί προδιαθεσικοί παράγοντες (π.χ. διαβήτης) ή αν δεν υπάρχει βελτίωση με την προαναφερθείσα θεραπεία, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία.

Γενικά, η μη έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ωτίτιδας μπορεί να προκαλέσει περιχονδρίτιδα του ωτός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί αρκετές φορές νοσηλεία και ενδοφλέβια αγωγή.

Οδηγίες για την προστασία των αυτιών το καλοκαίρι

Για να αποφύγετε την ωτίτιδα, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Φωτογραφία: iStock