Iatropedia

Κακοκαιρία: 42 άνθρωποι έχουν χαθεί από κεραυνούς στην Ελλάδα από το 2001 – Πώς να προστατευθείτε

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι συστάσεις προστασίας της ΓΓΠΠ.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα έως τουλάχιστον και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις εκτιμάται ότι θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Οι καταιγίδες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, όχι μόνο διότι υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, αλλά και επειδή οι κεραυνοί μπορεί να κοστίσουν ζωές.

Δυστυχώς, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε θύματα από κεραυνούς στη χώρα μας. Εφέτος τον Μάιο, λ.χ., έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος τουρίστας στη Ρόδο. Πέρυσι σκοτώθηκε ένας 55χρονος ορειβάτης στη Δράμα και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Και το 2021 έχασαν τη ζωή τους ένας 37χρονος βοσκός στο Μέτσοβο και ένας 52χρονος στην Καβάλα.

Συνολικά, από το 2001 έως και εφέτος οι κεραυνοί έχουν κοστίσει τη ζωή 42 ανθρώπων στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα TALOS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επειδή λοιπόν οι κεραυνοί μας απειλούν δυνητικά όλους, καλό είναι να γνωρίζουμε τι να κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε όταν αρχίσουν να πέφτουν. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εξέδωσε χρήσιμες συμβουλές. Να τι συνιστά:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Οι κεραυνοί είναι πολύ πιθανότερο να μας κτυπήσουν στην ύπαιθρο. Η ΓΓΠΠ επισημαίνει τα εξής:

Τι να κάνετε αν σηκωθούν τα μαλλιά σας

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάνετε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε στο ελάχιστο την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος. Ταυτοχρόνως πετάξτε τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Φωτογραφία: iStock