Iatropedia

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι νέες οδηγίες για την αντιμετώπισή της

Τι ισχύει για τα απλά περιστατικά. Τι πρέπει να γίνει όταν η παλινδρόμηση δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία χρόνια, συχνή, επίμονη νόσος που προσβάλλει το ανώτερο τμήμα της πεπτικής οδού και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και, μακροπρόθεσμα, επιπλοκές.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 20% του πληθυσμού στη Δύση πάσχει από αυτήν, με την επίπτωσή της να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Η νόσος οφείλεται στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, με συνέπεια να αναπτύσσει ο ασθενής χαρακτηριστικά συμπτώματα (αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο, επιγαστρικός πόνος).

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των πασχόντων στη δουλειά. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, την διατροφή και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Μακροπρόθεσμα, εξ άλλου, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

Τα γαστρικά οξέα

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης και ο γαστρεντερολόγος κ. Γεώργιος Μαλγαρινός, επιστημονικοί συνεργάτες του Νοσοκομείου Metropolitan General, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς οφείλονται στο γαστρικό υγρό.

Το υγρό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος. Το οξύ καταστρέφει τον βλεννογόνο – την επιφανειακή στιβάδα ιστού που επιστρώνει το εσωτερικό του. Έτσι προκαλείται ο οπισθοστερνικός καύσος (κάψιμο), το αίσθημα πυρώσεως και οι αναγωγές γαστρικού ή γαστροδωδεκαδακτυλικού περιεχομένου.

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα κλινικά συμπτώματα. Η παρουσία φλεγμονής στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα), τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά (με γαστροσκόπηση) και ιστολογικά.

Η θεραπεία στηρίζεται στην υιοθέτηση και εφαρμογή ορισμένων κανόνων καθημερινής συμπεριφοράς, καθώς και στη χορήγηση φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors – PPIs).

Επειδή υπάρχουν πολλές ασάφειες και αντικρουόμενες απόψεις σχετικώς με τη φαρμακευτική αγωγή, τόσο από τους γαστρεντερολόγους όσο και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, γενικούς ιατρούς και χειρουργούς κατά κύριο λόγο), οι δύο ειδικοί παραθέτουν τις επικρατούσες συστάσεις για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Πρόκειται για τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG).

Φαρμακευτική θεραπεία για 8 εβδομάδες

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές ισχύουν τα εξής:

Πρόσθετες συστάσεις

Άλλες συστάσεις για αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

Όταν τα φάρμακα δεν ωφελούν

Στις περιπτώσεις αυτές οι πρόσφατες οδηγίες συνιστούν να γίνεται μία μόνο αλλαγή σε άλλον PPI. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε λειτουργική δοκιμασία κατάδειξης ύπαρξης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης νόσου.

Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι 75% των ατόμων που δεν ανταποκρίνονται στους PPIs, στην πραγματικότητα δεν έχουν τη νόσο. Αντιθέτως, έχουν λειτουργικό οπισθοστερνικό καύσο ο οποίος δεν αποτελεί σύμπτωμα παλινδρόμησης και αντιμετωπίζεται χωρίς την χορήγηση ΡΡΙ.

Οι γαστρεντερολόγοι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπ’ όψη τους αυτό το γεγονός. Ειδάλλως, ο ασθενής θα μετακινείται από τον ένα ιατρό στον άλλο, χωρίς αποτέλεσμα.

Φωτογραφία: iStock