Iatropedia

ΕΟΔΥ και Safe water sports: Κανόνες ασφαλείας σε ανοιχτά νερά και πισίνες

Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports, για να μειώσουν τα περιστατικά πνιγμών και κάθε είδους τραυματισμών που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες.

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Safe Water Sports  για κοινές δράσεις με παρονομαστή την ασφαλή κολύμβηση και κυρίως ανάμεσα στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

To  μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports ανέπτυξε, επίσης, και λειτουργεί σε συνεργασία με την Πολιτεία το «Παρατηρητήριο Ατυχημάτων», που επιτρέπει την ακριβή καταγραφή των επιμέρους στοιχείων των πνιγμών και ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα (πισίνες, λίμνες, ποτάμια κ.λ.π.) σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία αντίστοιχα.

Ο Οργανισμός έχει αναλάβει τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων του Παρατηρητηρίου, προκειμένου να χαραχτεί η εθνική πολιτική ενίσχυσης της πρόληψης και συνεχούς μείωσης των θυμάτων.

Επίσης, προτείνει, συμμετέχει και συμβάλει συστηματικά σε θέματα εκσυγχρονισμού του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον.

Δείτε απλούς κανόνες ασφαλείας σε ανοιχτά νερά (λίμνες, ποτάμια), αλλά και πισίνες:

Κανόνες ασφαλείας σε ανοιχτά νερά (λίμνη, ποτάμι)

Τα εσωτερικά ύδατα περιλαμβάνουν ένα ποτάμι, ένα κανάλι, μια λίμνη, μια δεξαμενή ή χαρακτηριστικά ένα μέρος όπου το νερό δεν είναι αλμυρό. Όμως, όλα αυτά τα μέρη κρύβουν κινδύνους.

Κανόνες ασφαλείας σε λίμνη:

Κανόνες ασφαλείας σε ποτάμι:

Προσοχή στα φράγματα! Το φράγμα χτίζεται κατά μήκος ενός ποταμού για να το επιβραδύνει ή να αλλάξει τη ροή του. Συνήθως έχει πλαγιές κάτω από τις οποίες το νερό ρέει και στη συνέχεια αναδεύεται στο κάτω μέρος. Μπορεί να φαίνεται ασφαλές και διασκεδαστικό αν κάνετε κανό ή καγιάκ – αλλά είναι επικίνδυνο. Η πίεση του νερού στο κάτω μέρος μπορεί να σας παρασύρει και να σας κρατήσει εκεί. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζετε σε φρεάτια.

Προσοχή στους καταρράκτες! Οι καταρράκτες είναι φυσικές πλαγιές στην κοίτη ενός ποταμού. Γενικά η κοίτη του ποταμού είναι ένας συμπαγής βράχος ο οποίος μπορεί εύκολα να ξεκολλήσει από το νερό. Έτσι, όπως οι φράχτες, θα πρέπει πάντα να μένετε μακριά από τα ορμητικά νερά.

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνα ξενοδοχείου

Στην πισίνα να θυμάστε:

1. Να κάνετε ντους προτού μπείτε σε αυτή.

2. Δεν επιτρέπονται σε όλες τις πισίνες ξενοδοχείων οι βουτιές. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι ο γονέας ή ένας ναυαγοσώστης να σας πει ότι οι βουτιές επιτρέπονται.

3. Πρέπει πάντα να ελέγχετε το βάθος της πισίνας μέσω των ειδικών σημάνσεων και να στέκεστε εκεί που νιώθετε ασφαλείς και πατάτε για να κολυμπήσετε.

4. Επειδή η εξωτερική επιφάνεια της πισίνας γλιστράει από τα πολλά νερά να θυμάστε να μην τρέχετε ή σπρώχνετε κάποιον άλλον. Μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσετε, να χτυπήσετε ή να χτυπήσετε κάποιον άλλον και να τον ρίξετε μέσα στο νερό.

5. Να θυμάστε πως θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα προκειμένου να μπορέσετε να κολυμπήσετε.

6. Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται και να επιβλέπονται από έναν ενήλικα.

7. Μέσα στην πισίνα απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού, αναψυκτικού ή το μάσημα καραμέλας/τσίχλας.

Κανόνες ασφαλείας σε πισίνα κατοικίας

 Κανόνες ασφαλείας σε οικιστικές πισίνες

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) οι φράκτες πρέπει να πληρούν τα παρακάτω πρότυπα:

Μικρή »πισίνα» εξωτερικού χώρου

• Μην κρατάτε ποτέ το κεφάλι κανενός κάτω από το νερό. Όταν σας λέει κάποιος να σταματήσετε, πρέπει να σταματάτε.
• Βεβαιωθείτε ότι ένας ενήλικας είναι πάντα κοντά και επιβλέπει.
• Το νερό θα πρέπει να το αδειάζετε όταν δε χρησιμοποιείται.

Να θυμάστε: Ακόμη και οι μη θανατηφόροι τραυματισμοί από πνιγμό μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη. Αυτό οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης και μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγές: Water Safety Ireland, kidshealth.org, www.rlss.org.uk