Iatropedia

Ένα ποτηράκι κάνει καλό!

Το αλκοόλ μπορεί να προστατεύει από την καρδιακή προσβολή, υποστηρίζουν ερευνητές. Δεν λένε να γινόμαστε… λιώμα, ένα ποτηράκι την ημέρα αρκεί.

Οι έρευνες για τα οφέλη ή τις βλαβερές συνέπειες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ δεν θα σταματήσουν ποτέ –προς μεγάλη χαρά των επιστημόνων που κονταροχτυπιούνται με περισσή ικανοποίηση κάθε φορά. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο European Heart Journal διαπιστώνει τώρα ότι επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης υπολόγισαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν έως επτά ποτά εβδομαδιαίως είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 16%. Αντίθετα, οι πρώην πότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με απέχοντες, με πιθανότητες 19% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες. Στην μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα, τυχόν καρδιοπάθειες ή καρδιακές προσβολές, η σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Αν και ήταν αναμενόμενο τα «γερά ποτήρια» να κινδυνεύουν περισσότερο, οι ερευνητές παρατήρησαν πως για όσους έπιναν 14 και πλέον ποτά την εβδομάδα τα ποσοστά κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας δεν διαφοροποιούντο σημαντικά από τα αντίστοιχα όσων απείχαν. Εκτιμάται ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι σοβαροί πότες στην έρευνα ήταν συγκριτικά λίγοι κι έτσι η σχέση δεν μπορούσε να ανιχνευθεί πλήρως. Τα αποτελέσματα όμως της κατανάλωσης 21 ή και περισσοτέρων ποτών το επταήμερο ήταν ξεκάθαρα: 47% των ανδρών και 89% των γυναικών κινδύνευαν να πεθάνουν από διάφορα αίτια…

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προστατευτικές επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι λιγότερο έντονη στις γυναίκες, κάτι που υποθέτουν ότι μπορεί να οφείλεται στις διαφορές μεταβολισμού του αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί ακόμη και να είναι προστατευτική» επισημαίνει ο Δρ. Σκοτ Σόλομον. «Ωστόσο, η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί σίγουρα παράγοντα κινδύνου για θάνατο από διάφορα αίτια» τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο αλκοόλ ''αντέχετε'';

Αλκοόλ: Βλάπτει ή ωφελεί την υγεία;