Αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι διευρυμένες φλέβες που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του ορθού και του πρωκτού.

Οι φλέβες αυτές διογκώνονται/πρήζονται λόγω της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό τους, συνήθως από δυσκοιλιότητα ή ακατάσχετη διάρροια, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης της διευρυμένης μήτρας.

Εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του ορθού και δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτές εξωτερικά ή με την αφή. Είναι συνήθως ανώδυνες και κάνουν γνωστή την παρουσία τους, όταν το άτομο δει αίμα κατά την κανονική κένωση του εντέρου. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πάθουν πρόπτωση και να προεξέχουν από τον πρωκτό.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τον πρωκτό. Μπορούν να γίνουν αισθητές, όταν διογκώνονται και μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, πόνο ή αιμορραγία κατά την κένωση του εντέρου. Είναι επίσης πιθανό να προκληθεί θρόμβωση στις εξωτερικές αιμορροΐδες (όταν το αίμα πήξει μέσα σε μία από αυτές τις φλέβες), κάτι που προκαλεί σημαντικό πόνο.

Γιατί και πότε δημιουργούνται

Οι αιμορροΐδες σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα και την πίεση κατά την κίνηση του εντέρου. Η εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με τις αιμορροΐδες. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε αυξημένη πίεση εντός των αιμορροϊδών φλεβών, που τις αναγκάζει να διογκώνονται.

Άλλες συνθήκες, όπως η χρόνια ηπατική νόσος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη φλεβική πίεση και μπορεί να σχετίζονται με τις αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι κάτι πολύ κοινό και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται σε έως και το ήμισυ του πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Πώς θα ανακουφιστείτε στο σπίτι

Ζεστό μπάνιο/αφρόλουτρο

  • Το κάθεστε μέσα σε ζεστό νερό τρεις φορές την ημέρα για 15 έως 20 λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την φλεγμονή των αιμορροΐδων.
  • Είναι σημαντικό να στεγνώσετε πλήρως την περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε αφρόλουτρο για να ελαχιστοποιηθεί ο ερεθισμός του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό.

Διατροφικές αλλαγές

  • Η αυξημένη πρόσληψη υγρών και διαιτητικών ινών θα μειώσει την πιθανότητα για δυσκοιλιότητα και την πίεση στο ορθό έντερο και τον πρωκτό κατά την κένωση του εντέρου. Έτσι θα μειωθεί και η περαιτέρω διόγκωση, δυσφορία και αιμορραγία των αιμορροϊδών φλεβών.

Γενικές συμβουλές

  • Τα άτομα με αιμορροΐδες δεν πρέπει να κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορούν να επωφεληθούν από το να κάθεται σ’ ένα μαλακό μαξιλαράκι τύπου “ντόνατ”, το οποίο είναι διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία.
  • Η άσκηση είναι χρήσιμη στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση της πίεσης στις αιμορροϊδείς φλέβες. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πηγαίνουν πιο τακτικά στην τουαλέτα, αλλά και να μην καθυστερούν καθόλου όταν νιώθουν την ανάγκη να πάνε.

http://www.emedicinehealth.com/