Iatropedia

Εξαφάνιση ηλικιωμένων με άνοια: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Η εξαφάνιση ηλικιωμένων με άνοια είναι ο μεγαλύτερος φόβος για όσους τους φροντίζουν. Δυστυχώς, όμως, είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά.

Η εξαφάνιση ηλικιωμένων με άνοια είναι ο χειρότερος εφιάλτης για όσους τους φροντίζουν. Δυστυχώς, όμως, είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά.

Υπολογίζεται ότι έξι στους 10 ανθρώπους που ζουν με άνοια θα χαθούν τουλάχιστον μία φορά στην πορεία της νόσου.

Η εξαφάνιση είναι πιθανότερη στα μεσαία και προχωρημένα στάδια της άνοιας, γιατί τότε αυξάνεται η τάση περιπλάνησης του ασθενούς. Ωστόσο κάθε άτομο με άνοια, είτε έχει μικρό είτε μεγάλο πρόβλημα μνήμης, μπορεί θεωρητικά να χαθεί, εφ’ όσον είναι σε θέση να περπατά.

«Οι φροντιστές των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια ζουν με αυτή την αγωνία», λέει η γνωστική νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου, ειδική σε θέματα τρίτης ηλικίας και άνοιας. «Ο φόβος της περιπλάνησης μακριά από τα οικεία περιβάλλοντα και, πολύ περισσότερο, ο φόβος της εξαφάνισης είναι μια ανησυχία που μοιράζονται όλες οι οικογένειες των ανθρώπων που ξεχνούν».

Ωστόσο, ένας άνθρωπος με άνοια μπορεί να χαθεί ακόμα και αν είστε ο πιο προσεκτικός και επιμελής φροντιστής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες είναι οι αιτίες της περιπλάνησης και να έχετε το νου σας για τα προειδοποιητικά σημάδια, τονίζει η κυρία Λυμπεροπούλου.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο ασθενής με άνοια που έχει τάση περιπλάνησης και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για εξαφάνιση μπορεί:

Οι αιτίες

«Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο με άνοια στην περιπλάνηση», τονίζει η κυρία Λυμπεροπούλου. «Άλλωστε, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αν όμως εντοπίσετε τι φταίει στον δικό σας άνθρωπο, ίσως μπορείτε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να μην ξανασυμβεί».

Ο άνθρωπος με άνοια μπορεί να έχει τάσεις περιπλάνησης αν: