Iatropedia

Διάσειση: Τα συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουν – Τι να κάνετε άμεσα

Ο όρος διάσειση περιγράφει έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο που προκύπτει από χτύπημα στο κεφάλι.

Εξ ορισμού, μια διάσειση δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Η διάσειση δεν πρέπει να συγχέεται με τραυματισμό που υπάρχει αιμορραγία κάτω από το κρανίο, ή στον εγκέφαλο.

Διάσειση: Συμπτώματα

Τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα μιας διάσεισης είναι:

Τι να κάνετε αν είστε στο σπίτι και κάποιος πάθει διάσειση

Η αιμορραγία κάτω από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά έξω από το κρανίο, δημιουργεί ένα “εξόγκωμα”, ή μεγάλη μελανιά (αιμάτωμα) στη θέση του τραυματισμού στο κεφάλι. Ένα αιμάτωμα είναι σύνηθες και θα υποχωρήσει από μόνη του. Η χρήση πάγου αμέσως μετά τον τραυματισμό μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί το μέγεθος του αιματώματος.

Μια δεύτερη διάσειση (δεύτερο χτύπημα) προτού ο εγκέφαλος επανέλθει πλήρως από τον πρώτο τραυματισμό (συνήθως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ωρών, ημερών, ή εβδομάδων) μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση, ή να αυξήσει την πιθανότητα κάποιου μακροχρόνιου προβλήματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια δεύτερη διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (πρήξιμο του εγκεφάλου), μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.

Πότε επιβάλλεται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Καλέστε το γιατρό για οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις. Ο γιατρός θα αποφασίσει για το αν αρκεί η φροντίδα στο σπίτι, ή αν πρέπει να στείλετε τον ασθενή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου.

Πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου με ασθενοφόρο στις ακόλουθες καταστάσεις. Για τα άτομα με λιγότερο σοβαρά τραύματα που δεν απαιτούν μεταφορά με ασθενοφόρο, μπορείτε να τα μεταφέρετε και με ιδιωτικό όχημα.

Κάποιος που παίρνει η βαρφαρίνη (Coumadin) ή αναστολείς αιμοπεταλίων, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) και ασπιρίνη (Aggrenox) για κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα και χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι, πρέπει να πάει επειγόντως στο νοσοκομείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το άτομο αδυνατεί να ανακτήσει τις αισθήσεις του μετά από δύο λεπτά, ή η ζημιά είναι πολύ σοβαρή, ακόμη και αν δεν έχουν περάσει δύο λεπτά, ΜΗΝ μετακινήσετε το άτομο. Προσπαθήστε να ακινητοποιήσετε τον λαιμό του, ώστε να μην κινεί το κεφάλι του, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τυχόν τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη. Αν το άτομο χρειάζεται να κάνει εμετό, γυρίστε το πολύ προσεκτικά ολόκληρο στο πλάι χωρίς να στρίψετε το κεφάλι του. Καλέστε το 166 αμέσως για βοήθεια.

Αν δεν είστε σίγουροι για τη σοβαρότητα του τραυματισμού, μεταφέρετε τον τραυματία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αμέσως.

Επιτρέπεται ο τραυματίας να αποκοιμηθεί;

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι σημαντικό να κρατήσουν τον τραυματία ξύπνιο, επειδή έχει χτυπήσει στο κεφάλι.

Πηγή: http://www.emedicinehealth.com