Iatropedia

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές των εγχειρήσεων για τον προστάτη

Τι αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ σε πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές και πόσο συχνές είναι ανά είδος επέμβασης.

Οι επεμβάσεις που διενεργούνται για να αντιμετωπιστεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι άμοιρες επιπλοκών. Αντιθέτως, μπορεί να έχουν σοβαρές ή ακόμα και μακροχρόνιες επιπλοκές, για τις οποίες πρέπει εκ των προτέρων να ενημερώνονται οι ασθενείς.

Αυτό τονίζουν επιστήμονες από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη, οι οποίοι δημοσίευσαν προσφάτως ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας στην ιατρική επιθεώρηση Current Urology Reports.

Όπως εξηγούν, η ανάλυσή τους βασίζεται στα ευρήματα 79 κλινικών μελετών οι οποίες δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2005-2021. Οι μελέτες αφορούν την διάγνωση και διαχείριση των επιπλοκών μετά από εγχειρήσεις για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης συνοψίζει ο χειρουργός-ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, τ. διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Πότε γίνεται εγχείρηση

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες νόσους στους άνδρες, σημειώνουν στο άρθρο τους. Η συχνότητά της αυξάνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 ετών και υπολογίζεται ότι φθάνει στο 80% στους άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών. Η υπερπλασία εκδηλώνεται με συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.

Παραδοσιακά, η εγχείρηση εκτελείται σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες ή οι οποίοι έχουν επιπλοκές στην υπερπλασία που χρειάζονται χειρουργική παρέμβαση. Ωστόσο η παγκόσμια τάση είναι να χειρουργούνται ασθενείς και σε πρωιμότερα στάδια της πάθησής τους, προσθέτουν.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Στην τάση αυτή, εξηγούν, συνέβαλλαν οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (MIST). Οι επεμβάσεις αυτές έχουν παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας, αλλά χαμηλότερη σχετιζομένη με την επέμβαση νοσηρότητα απ’ ό,τι οι παλαιότερες μέθοδοι.

Έτσι λοιπόν, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται σήμερα με  ενδοσκοπικές τεχνικές που εμπεριέχουν:

Η μέθοδος εκλογής, όμως, είναι η διουρηθρική εκτομή του αδενώματος, τονίζουν οι επιστήμονες. Συνοπτικά, οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ είναι:

Άλλες τεχνικές

Οι επιστήμονες του Tulane τονίζουν πως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με άλλες τεχνικές. Ορισμένες, όμως, δεν προτιμώνται πλέον, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας, υποστηρίζουν. Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Μία άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται λέγεται εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας (μέθοδος ΡΑΕ). Η μέθοδος αυτή έχει κάποια επιτυχία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για την μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της. Γι’ αυτό και δεν συνιστάται από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, επισημαίνουν στο άρθρο τους.

Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιεί για να αντιμετωπιστεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ενέχει κίνδυνο επιπλοκών. Στις πιθανές επιπλοκές των τεχνικών που προαναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

Και κίνδυνος υποτροπής

Άλλες επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν με τις επεμβάσεις για τον προστάτη είναι:

Οι επεμβάσεις για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ενέχουν επίσης κίνδυνο υποτροπής και ανάγκης για νέα θεραπεία. Το ποσοστό νέας θεραπείας κυμαίνεται από 1,4% (με τις μεθόδους TULVP και HoLEP) έως 14% (μέθοδος Urolift).

Εξατομικευμένη επιλογή

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κλινικός ουρολόγος έχει στη διάθεσή του πολλές χειρουργικές τεχνικές για τους ασθενείς με συμπτωματική καλοήθη υπερπλασία του προστάτη», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Και συμπληρώνουν πως η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για κάθε ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να βασίζεται:

«Η βούληση του ασθενούς είναι καθοριστική και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ενημερώνεται αναλυτικά για τα δυνητικά οφέλη αλλά και τους κινδύνους τους», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock