Iatropedia

Αντισυλληπτικά: Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τα κόψετε

Οι περισσότερες γυναίκες που σταματούν τα αντισυλληπτικά, δεν γνωρίζουν αν και τι είδους αλλαγές μπορεί να παρατηρήσουν στο σώμα τους.

Η ορμονική αντισύλληψη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κάθε τύπος ορμονικής αντισύλληψης μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό της γυναίκας, είτε είναι χάπι ή αυτοκόλλητο επίθεμα, είτε κολπικός δακτύλιος ή ενέσεις.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι οι επιδράσεις της διακοπής μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και ως προς την έντασή τους.

Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, εξηγεί ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες:

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα αντισυλληπτικά χάπια δρουν εμποδίζοντας την παραγωγή των ορμονών που παίζουν ρόλο στην ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Όταν μια γυναίκα τα διακόψει, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει το σώμα της στην φυσιολογική παραγωγή αυτών των ορμονών.

Ο χρόνος αυτός συνήθως δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Εάν διαπιστώσετε ότι πέρασαν τρεις μήνες και δεν έχετε έμμηνο ρύση, να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος και να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές, καθώς η περίοδός σας λογικά θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν αρχίσετε τη λήψη των αντισυλληπτικών, λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Μπορεί να επανεμφανιστούν τα συμπτώματα αν κόψετε τα αντισυλληπτικά

«Πολλές γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά για να ελέγξουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως οι δυνατοί πόνοι (κράμπες), η ναυτία και ο τυμπανισμός», εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Τα συμπτώματα αυτά πιθανώς θα επιστρέψουν όταν διακοπεί η λήψη των αντισυλληπτικών».

Μελέτες έχουν δείξει πως, αν δεν υπάρξει διαταραχή του έμμηνου κύκλου, η γυναίκα θα έχει ωορρηξία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που διακόπτουν τα αντισυλληπτικά χάπια μένουν έγκυοι μέσα σε 6 μήνες, εάν δεν χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικά).

Αν, όμως, κάνατε αντισυλληπτικές ενέσεις, μπορεί να χρειασθεί περισσότερος καιρός για μία εγκυμοσύνη (ίσως ένας χρόνος ή περισσότερο).

Ακόμα, πάντως, κι αν τα αντισυλληπτικά σάς προκαλούσαν κατακράτηση υγρών, το βάρος σας δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά μετά τη διακοπή τους.

Υπάρχουν, όμως, και γυναίκες οι οποίες εκδήλωναν ευαισθησία στο στήθος εξαιτίας των αντισυλληπτικών. Αυτές οι γυναίκες θα δουν την ευαισθησία τους να εξαφανίζεται μόλις διακόψουν τα αντισυλληπτικά.

Μερικές γυναίκες, τέλος, μπορεί να παρατηρήσουν μείωση στο μέγεθος των μαστών τους, μετά το τέλος της αντισύλληψης.

«Τα αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά το σεξ και μείωση της λίμπιντο», εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Η αύξηση της φυσικής ύγρανσης του κόλπου μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία της γυναίκας».

Η μείωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προβληματική, διότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αν εξάλλου η γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, χρειάζεται επαρκή επίπεδα της βιταμίνης και για το μωρό της (η βιταμίνη D συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ομαλή ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου).