Iatropedia

Άνοια: Γιατί δεν πηγαίνει στον γιατρό ένας ηλικιωμένος που ξεχνά

Πολλοί ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης αρνούνται να επισκεφθούν έναν γιατρό, επιμένοντας πεισματικά «δεν έχω τίποτα, είμαι μια χαρά». Η στάση αυτή έχει συγκεκριμένες αιτίες, σύμφωνα με μία ελληνίδα ειδικό.

Ανησυχείτε ότι ένας δικός σας άνθρωπος έχει αρχίσει να ξεχνά και φοβάστε ότι έχει άνοια. Δοκιμάσατε να το συζητήσετε μαζί του και να τον πείσετε να εξεταστεί από έναν ειδικό, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά. Γιατί το κάνει αυτό;

Όπως εξηγεί η γνωστική νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου, ειδικευμένη στην τρίτη ηλικία και τις άνοιες, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, όπως:

Πώς να κάνετε τη συζήτηση

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να συζητήσετε το θέμα μαζί του, έχοντας πολλές ελπίδες να δεχθεί να επισκεφθεί έναν γιατρό. Η κυρία Λυμπεροπούλου συνιστά να κάνετε τα εξής:

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ως αφορμή για συζήτηση ένα περιστατικό που αποδεικνύει ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο ξεχνά. Ας υποθέσουμε ότι η μητέρα σας χάνει για πολλοστή φορά το πορτοφόλι της. Είναι μεγάλο λάθος να της πείτε ότι πρέπει να δει έναν ειδικό διότι συνέχεια το χάνει. Αν το κάνετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να την κάνετε να νιώσει ταπεινωμένη και να αντιδράσει αμυντικά.

Τέλος, «πρέπει να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση, ώστε να εντοπίσετε την παραμικρή ένδειξη ότι ο άνθρωπός σας σκέφτεται θετικά την πιθανότητα να επισκεφθεί έναν ειδικό», συνιστά η κυρία Λυμπεροπούλου. «Σε αυτή την περίπτωση, κλείστε αμέσως  το ραντεβού με τον γιατρό, ει δυνατόν ακόμα και για την ίδια ή την επόμενη ημέρα».