Αιθαλομίχλη σκεπάζει εδώ και μέρες τα Ιωάννινα και οι Αρχές καλούν τους κατοίκους, ιδίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο κατά τις βραδινές ώρες, όταν τα αιωρούμενα σωματιδία PM10 φθάνουν σε «εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις».
Η αιθαλομίχλη πρωτοεμφανίσθηκε την περασμένη Τετάρτη (10.12.2025). Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Περιφέρεια, η μέση ημερήσια τιμή των PM10 ήταν 80 μg/m3. Ωστόσο σε νέα ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από την επομένη ημέρα (11.12.2025) έως και την Κυριακή 14.12.2025, η μέση τιμή ξεπέρασε τα 100 μg/m3.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά. Έτσι η αιθαλομίχλη είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να σκεπάζει την πόλη τουλάχιστον έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025. Γι’ αυτό τον λόγο, η Περιφέρεια συνιστά τα εξής:
Για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου
Στις ομάδες αυτές ανήκουν οι πάσχοντες από αναπνευστικό πρόβλημα ή/και καρδιοπάθεια, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητες και την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους. Όσοι πάσχουν από άσθμα, είναι πιθανό να χρειασθούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Για τον γενικό πληθυσμό
Πρέπει να περιορίζονται οι φυσικές δραστηριότητες εάν αναπτυχθούν συμπτώματα, όπως:
- Ενόχληση στα μάτια
- Βήχας, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό
Για να μειωθεί αιθαλομίχλη
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνιστά και μερικά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές σωματιδίων από εστίες καύσης. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.
- Χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους εσωτερικούς χώρους στους 18 βαθμούς Κελσίου, σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης. Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετή για την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση ενέργειας.
Τέλος, η Περιφέρεια απαγορεύει οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.
Φωτογραφία: Eurokinissi