Αιμορροΐδες: Απλές συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αιμορροΐδες
Ένα στα τέσσερα άτομα, ηλικίας κυρίως 45-65 ετών, ταλαιπωρείται από αιμορροΐδες, μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Αιμορροΐδες μπορεί να παρουσιάσουν άτομα κάθε ηλικίας. Είναι όμως συχνότερες στους μεσήλικες και ηλικιωμένους, ενώ στην εμφάνισή τους παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή, η λανθασμένη διατροφή και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η αντιμετώπισή τους έχει ως στόχο να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Σε περίπτωση ύφεσης

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι ασθενείς και τις εποχές που δεν έχουν έξαρση της αιμορροϊδοπάθειάς τους, γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Έτσι λοιπόν, πρέπει να αποφεύγουν να φορούν πολύ στενά παντελόνια και εσώρουχα και να μην αναστέλλουν την ανάγκη για κένωση. Απαραίτητο είναι ακόμα να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα που αφορούν τη διατροφή τους. Ειδικότερα, πρέπει:

  • Να καταναλώνουν άφθονα υγρά. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα, κατά προτίμηση νερό.
  • Να τρώνε άφθονα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες. Χρειάζονται καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, ρύζι αναποφλοίωτο).

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την συστηματική άρση βάρους και να προσπαθούν να γυμνάζονται συχνά με ήπια ένταση. Καλές επιλογές είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι.

Δεν πρέπει ακόμα να αμελούν την σωστή υγιεινή και φροντίδα της πρωκτικής περιοχής, η οποία μπορεί να γίνει με το Proctosynalar, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της.

Και αυτό, διότι η επιφάνεια του πρωκτού δεν είναι λεία και ομαλή, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει εύκολα σωστός καθαρισμός και απομάκρυνση των βακτηριδίων. Το Proctosynalar, όμως, μπορεί να καθαρίσει απαλά την πρωκτική περιοχή, διατηρώντας το φυσικό pH της και καταπραΰνοντας και αποτρέποντας τυχόν ερεθισμούς.

Σε περίπτωση έξαρσης

Όταν οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν έξαρση, οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα πρόσθετα μέτρα.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φυτικές ίνες, διότι θα ερεθίσουν ακόμα περισσότερο το έντερο. Γι’ αυτό τον λόγο, τις ημέρες των εξάρσεων συνιστάται να μην καταναλώνετε πάνω από 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι παρέχει περίπου 8 γρ., 1/3 του φλιτζανιού δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως 8,5 γρ., μισό φλιτζάνι φασόλια 7,3 γρ. και 1/4 του φλιτζανιού φιστίκια 3,4 γρ.

Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα τηγανητά, τα καυτερά και γενικώς τα πικάντικα φαγητά.

Καλό είναι επίσης όταν έχετε έξαρση των αιμορροΐδων να μην χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας ούτε καθαριστικά μαντιλάκια στην περιοχή του πρωκτού. Προτιμότερο είναι να πλένετε την πρωκτική περιοχή με εξειδικευμένο προϊόν για την υγιεινή της. Φροντίστε, όμως, να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό (όχι κρύο, ούτε καυτό).

Το Proctosynalar όχι μόνο επιτρέπει τον σωστό καθαρισμό της περιοχής, αλλά αποτρέπει τον κνησμό, τον ερεθισμό και τις μολύνσεις που μπορεί να προκληθούν από την εκροή βλέννας από τις αιμορροΐδες.

Επιπλέον, καταπραΰνει και αναζωογονεί την πρωκτική περιοχή, διατηρεί το φυσικό pH της, δροσίσει και αποτρέπει τους ερεθισμούς. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει ιδανικά την πρωκτική περιοχή για τη θεραπεία που θα χρειαστεί να εφαρμόσουν οι πάσχοντες.