Iatropedia

Αυξάνονται οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες: Τι να προσέχουμε, οι  συστάσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί τι να προσέχουμε για να προστατευτούμε από τραυματισμούς, πνιγμούς όταν κολυμπάμε.

Το κολύμπι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές δραστηριότητες και αναπόσπαστο τμήμα του καλοκαιριού, αλλά δυστυχώς δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν πνιγεί έως στιγμής στις ελληνικές θάλασσες, με τους περισσότερους να είναι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανές. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από πνιγμό. Οι άνδρες που πνίγονται είναι τριπλάσιοι από τις γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Επιπλέον, οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημβρινές.

Έχει επίσης υπολογιστεί ότι σε κάθε θανατηφόρο περιστατικό αντιστοιχούν ακόμα 4 έως 20 παρ’ ολίγον πνιγμοί, οι οποίοι έχουν δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες. Χώρια όλα τ’ άλλα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω από το νερό, όπως:

Για την αποφυγή των πιθανών κινδύνων μέσα και γύρω από το νερό, ο ΕΟΔΥ έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Να τι πρέπει να προσέχουμε.

Γενικοί κανόνες

Διαβάστε ακόμα Πριν πάτε με το παιδί στη θάλασσα, διαβάστε τι να προσέχετε, σύμφωνα με τους παιδιάτρους 

Πνίγηκαν έξι άνθρωποι σε ένα 24ωρο: Τι να προσέχουμε στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Για τα παιδιά

Ειδικές συμβουλές για το κολύμπι

Σε περίπτωση απροόπτου

Φωτογραφία: iStock