Iatropedia

760.000 Έλληνες ταλαιπωρούνται από την αναιμία, αποκαλύπτει νέα, παγκόσμια έρευνα

Το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει. Τι ισχύει στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα.

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως κορίτσια και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκδηλώνουν αναιμία, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων σχετίζεται με τη διατροφή και την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

Νέα διεθνής μελέτη υπολογίζει ότι το 2021 έπασχε από αναιμία το 24,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,92 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν διάσπαρτα στον πλανήτη. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 420 εκατομμύρια έναντι του αντίστοιχου του 1990, λένε οι ερευνητές.

Η αναιμία είναι ιδιαιτέρως συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά λιγότερο στις ανεπτυγμένες, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Haematology. Στην πραγματικότητα, οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά είναι:

Αντιθέτως, οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι

Ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει ισχυρή διακύμανση στα ποσοστά της αναιμίας. Παγκοσμίως, οι χώρες με τα λιγότερα περιστατικά είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Μονακό. Κάθε μία έχει επίπτωση κάτω από 5%.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων από αναιμία είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης. Φθάνει στο 7,6% του πληθυσμού, γεγονός που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 760.000 Έλληνες, βάσει της απογραφής του 2021.

Ειδικότερα, το 5,9% του πληθυσμού της χώρας μας έχει ήπια αναιμία. Το 1,6% έχει ήπιας βαρύτητας νόσο και το 0,1% σοβαρή.

Παγκοσμίως, το 31,2% των γυναικών και το 17,5% των ανδρών έχουν αναιμία. Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι πιο αισθητή στις αναπαραγωγικής ηλικίες (15-49 ετών). Πάσχει:

Οι χώρες του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά αναιμίας είναι το Μαλί, η Ζάμπια και το Τόγκο. Πάσχει σε κάθε μία ποσοστό άνω του 50% του πληθυσμού!

Οι αιτίες

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η κύρια αιτία της αναιμίας παγκοσμίως το 2021 ήταν η ανεπάρκεια σιδήρου. Ευθυνόταν για το 66,2% των περιστατικών σε όλο τον κόσμο. Σε απόλυτους αριθμούς, σιδηροπενική αναιμία έχουν:

Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής είναι η πιο συχνή αιτία της ανεπάρκειας αυτής. Εν τούτοις, ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως γυναικολογικές διαταραχές και αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση. Οι εν λόγω παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στα αυξημένα κρούσματα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τονίζουν οι ερευνητές.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, η κύρια αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή. Ωστόσο σε μερικές περιοχές σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία), λοιμώδη νοσήματα, η ελονοσία και η HIV/AIDS λοίμωξη.

Η αναιμία δεν είναι αθώα διαταραχή, επισημαίνουν οι ερευνητές. Στα παιδιά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις νοητικές δεξιότητες. Στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, λόγω της αυξημένης αδυναμίας και κόπωσης που προκαλεί.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η αναιμία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά:

Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων & Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) στο Σιάτλ και τους συνεργάτες του από την μελέτη Global Burden of Disease.

Φωτογραφία: iStock