Iatropedia

Ολιγοσπερμία: Τα συμπτώματα από ένα βασικό πρόβλημα γονιμότητας

Ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων σημαίνει ότι το υγρό (σπέρμα) που παράγεται από τον άνδρα κατά την εκσπερμάτιση στον οργασμό περιέχει λιγότερα σπερματοζωάρια από το κανονικό.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ονομάζεται ολιγοσπερμία. Η πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων ονομάζεται αζωοσπερμία. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σας θεωρείται χαμηλότερος από το κανονικό αν έχετε λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Αν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έχετε και μειωμένες πιθανότητες ένα από τα σπερματοζωάριά σας να γονιμοποιήσει το ωάριο της συντρόφου σας, καταλήγοντας σε εγκυμοσύνη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνδρες που έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι ακόμη σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Ολιγοσπερμία: Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων είναι η ανικανότητα να κάνετε παιδί. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα βασικό πρόβλημα, όπως η κληρονομική χρωμοσωμική ανωμαλία (μια ορμονική ανισορροπία), οι διεσταλμένες φλέβες των όρχεων ή μια πάθηση που εμποδίζει τη δίοδο του σπέρματος, μπορεί να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ολιγοσπερμία: Αίτια

Η παραγωγή του σπέρματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί την κανονική λειτουργία των όρχεων (όρχεις), καθώς και του υποθαλάμου και της υπόφυσης στον εγκέφαλο. Μόλις τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις, λεπτοί σωλήνες τα μεταφέρουν στους όρχεις όπου αναμιγνύονται με το σπερματικό υγρό. Προβλήματα με οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.

Ωστόσο, συχνά η αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια.

Ολιγοσπερμία: Ιατρικές αιτίες

Ολιγοσπερμία: Περιβαλλοντικά αίτια

http://www.mayoclinic.org