Iatropedia

Αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι για την μειωμένη γυναικεία λίμπιντο

Οι σεξουαλικές επιθυμίες των γυναικών κυμαίνονται με φυσιολογικό τρόπο με την πάροδο των ετών.

Η αυξημένη ή μειωμένη λίμπιντο συμπίπτει συνήθως με την αρχή ή το τέλος μιας σχέσης ή με σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή κάποια ασθένεια.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές της διάθεσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή σεξουαλική ορμή στις γυναίκες.

Αίτια για την απώλεια της γυναικείας διάθεσης για σεξ

Η επιθυμία για σεξ βασίζεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών πραγμάτων που επηρεάζουν την οικειότητα, όπως η σωματική και συναισθηματική ευεξία, οι προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεων, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της σχέσης σας. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα σε οποιαδήποτε από αυτές τις παραμέτρους, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία σας για σεξ.

Φυσικές αιτίες

Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, φυσικών αλλαγών και φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες, όπως:

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να αλλάξουν την επιθυμία σας για σεξ. Αυτό μπορεί να συμβεί στις ακόλουθες καταστάσεις:

Ψυχολογικές αιτίες

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές αιτίες χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας, όπως:

Προβλήματα στην σχέση

Για πολλές γυναίκες, η συναισθηματική εγγύτητα αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα σεξουαλικής οικειότητας. Έτσι, τυχόν προβλήματα στη σχέση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Το μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ είναι συχνά αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ζητημάτων, όπως:

Πηγή: https://www.mayoclinic.org