Iatropedia

Τα μυστικά για να διαλέξετε με ασφάλεια παιχνίδια για τα παιδιά

Συστάσεις από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Τι να προσέχετε σε κάθε παιχνίδι. Πότε είναι επικίνδυνα. Ειδικές συμβουλές για τα ηλεκτρικά παιχνίδια.

Οι περιορισμοί που έχει φέρει ο κορωνοϊός στη ζωή μας σημαίνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές, κυρίως όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Οι αγορές αυτές απαιτούν την προσοχή μας, όχι μόνο για να μην πέσουμε θύμα απάτης, αλλά και για την ασφάλειά μας. Ειδικά όταν το θέμα είναι τα παιχνίδια για τα παιδιά, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του όμως δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες που ακολουθούμε όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των παιχνιδιών είναι:

Αντίστοιχα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν να τα προμηθευόμαστε από αξιόπιστη πηγή. Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις πριν τα δώσετε στα παιδιά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των παιδιών.

Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τονίζει το ΚΕΠΚΑ. Η νομοθεσία καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να πληρούν όλα τα παιχνίδια, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι:

Κάθε παιχνίδι και άλλη προδιαγραφή

Εγκαύματα και μολύνσεις

Παιχνίδια με υγρά, αέρια, χημικά

Τα ηλεκτρικά παιχνίδια

Τα ηλεκτρικά παιχνίδια επίσης πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Το ΚΕΠΚΑ αναφέρει τις εξής: