Iatropedia

Κάμπιες των πεύκων: Οι επιπτώσεις τους στην υγεία, πώς να προστατευθούμε

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη εξηγεί ποιες αντιδράσεις μπορεί να εκδηλώσουμε και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Πολλά άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά, ταλαιπωρούνται αυτή την εποχή του χρόνου από ενοχλήματα που προκαλούνται από τις κάμπιες των πεύκων.

Τα ενοχλήματα συνήθως αφορούν το δέρμα, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, δεν οφείλονται πάντοτε στην άμεση επαφή με τις κάμπιες.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η κάμπια των πεύκων (ή πιτυοκάμπη ή κάμπια λιτανεύουσα) είναι ένα νυκτόβιο λεπιδόπτερο της οικογένειας thaumetopoeidae.

Αποτελεί ένα από τα πλέον κοινά, αλλά και βλαβερά ζωικά είδη στη χώρα μας. Ζει όλο το χρόνο, αλλά κάνει την εμφάνισή της  με την μορφή που γνωρίζουμε κυρίως από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Η κάμπια συνήθως τρέφεται με πευκοβελόνες, φτιάχνει το κουκούλι της και γεννά τα αυγά της, για να μεταμορφωθεί σε νυχτοπεταλούδα (thaumatopoea pityicampa).

Οι κάμπιες των πεύκων δυστυχώς δεν έχουν φυσικούς εχθρούς. Επιπλέον, προκαλούν ζημιές στα πευκοδάση, διότι καταστρέφουν μέρος του φυλλώματος κυρίως των νεαρών δέντρων, με συνέπεια να ξεραίνονται.

Στους ανθρώπους (και στα ζώα) προκαλούν αντιδράσεις, εκτοξεύοντας στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια τα οποία περιέχουν τοξίνη. Τα τριχίδια αυτά μεταδίδονται τόσο με την άμεση επαφή με τις κάμπιες, όσο και μέσω του αέρα. Είναι, δε, τόσο λεπτά, ώστε μπορεί να διαπεράσουν τα ρούχα, προκαλώντας συμπτώματα στα μη-εκτεθειμένα σημεία του δέρματος.

Οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Όταν τα τριχίδια από τις κάμπιες έρθουν σε επαφή με το δέρμα, εισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα, απελευθερώνοντας τις τοξικές ουσίες τους, λέει η κυρία Παρδάλη. Το επακόλουθο μπορεί να είναι αντιδράσεις υπερευαισθησίας:

Οι δερματικές εκδηλώσεις εξελίσσονται σε 3-4 ημέρες και μπορεί να αφήσουν καφέ χρώμα κατά την αποδρομή τους. Το χρώμα αυτό μπορεί να χρειασθεί λίγο καιρό για να υποχωρήσει (έως 1-2 εβδομάδες).

Οι κάμπιες μπορεί επίσης να προκαλέσουν εξάνθημα, που εντοπίζεται κυρίως:

Σε περίπτωση τριψίματος των ματιών με χέρια που έχουν ακουμπήσει κάμπιες ή τη φωλιά τους,  μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα.

Αν τα χέρια έρθουν σε επαφή με τη μύτη ή εισπνεύσει ένα άτομο τα αερομεταφερόμενα τριχίδια, μπορεί να εκδηλωθεί βήχας. Επιπλέον, «στην σπάνια περίπτωση της αναφυλακτικής αντίδρασης, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει εκτός από βήχα και δύσπνοια», επισημαίνει η κυρία Παρδάλη. «Η αναφυλακτική αντίδραση όμως είναι επείγον περιστατικό. Επομένως, αν κατοικείτε κοντά σε πεύκα ή πάτε σε περιοχή με πεύκα και παρουσιάσει το παιδί τέτοια συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό».

Η αντιμετώπιση

Αν ένα παιδί έρθει σε επαφή με κάμπιες ή με τη φωλιά τους, ή αν εκδηλώσει συμπτώματα, όπως κνησμό (φαγούρα), ερυθρότητα, εξάνθημα μετά από παιχνίδι σε περιοχή όπου υπήρχαν κάμπιες, η κυρία Παρδάλη συνιστά να κάνετε τα εξής:

Πως να προστατευθείτε

Για να αποφύγετε τις κάμπιες και τους κινδύνους που κρύβουν, η κυρία Παρδάλη συνιστά τα εξής:

Φωτογραφία: iStock