Iatropedia

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για την οστρακιά

Scarlet fever

Η οστρακιά είναι μια βακτηριακή ασθένεια που αναπτύσσεται συνήθως σε παιδική ηλικία σε μερικούς ανθρώπους που έχουν το ήδη το βακτήριο του στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Το πιο χαρακτηριστικό της σημάδια είναι ένα ανοιχτόχρωμο κοκκινωπό εξάνθημα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, ενώ συνοδεύεται σχεδόν πάντα από πονόλαιμο και υψηλό πυρετό.

Η οστρακιά είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών. Κάποτε θεωρείτο μια πολύ σοβαρή ασθένεια της παιδικής ηλικίας, αλλά οι σύγχρονες αντιβιοτικές θεραπείες την έχουν καταστήσει σαφώς λιγότερο απειλητική. Ωστόσο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά, τα νεφρά και άλλα μέρη του σώματος.

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η οστρακιά περιλαμβάνουν:

Το εξάνθημα και το κοκκίνισμα του προσώπου και της γλώσσας συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Αφότου αυτά τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, το δέρμα που είχε προσβληθεί από τον εξάνθημα, συχνά αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την οστρακιά περιλαμβάνουν:

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει ένα πονόλαιμο με:

Αίτια

Η οστρακιά προκαλείται από τον ίδιο τύπο βακτηρίων που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο στον λαιμό. Στην οστρακιά, τα βακτήρια απελευθερώνουν μία τοξίνη που παράγει το εξάνθημα και προκαλεί το κοκκίνισμα κόκκινη στην γλώσσα.

Η λοίμωξη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Η περίοδος επώασης -ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της ασθένειας- είναι συνήθως δύο έως τέσσερις ημέρες.

http://www.mayoclinic.org