Iatropedia

Ο κορωνοϊός είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ!

Τα ευρήματα νέας μελέτης, στην οποία εξετάσθηκαν περισσότεροι από 6 στους 10 θανάτους ανηλίκων στις ΗΠΑ

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός κόστισε τη ζωή περισσότερων από 940.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 1.300 παιδιά και έφηβοι. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το γεγονός αυτό καθιστά τον φονικό ιό μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ηλικίες κάτω των 19 ετών!

Μάλιστα η θνησιμότητά του είναι υψηλότερη από αυτήν της γρίπης και της πνευμονίας μαζί.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα στοιχεία που ανέλυσαν προέρχονται από την βάση δεδομένων των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως γράφουν, στα δεδομένα που εξέτασαν συμπεριλαμβάνονταν 821 θάνατοι ανηλίκων. Η θνησιμότητά τους ανά ηλικιακή ομάδα ήταν:

Σε σύγκριση με άλλες αιτίες θανάτου

Οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους που προκάλεσε ο κορωνοϊός με εκείνους από 113 άλλες επιλεγμένες αιτίες. Η έρευνά τους αφορούσε το χρονικό διάστημα 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022. Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός ήταν:

Συνολικά, ο κορωνοϊός ήταν η αιτία για το 2% όλων των θανάτων παιδιών και εφήβων την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η συνολική θνησιμότητά του ήταν 1 θάνατος ανά 100.000 παιδιά και εφήβους. Είναι υψηλότερη από αυτήν που προκαλούν γρίπη και πνευμονία μαζί (είναι 0,6 ανά 100.000). Η κύρια αιτία θανάτου των ανηλίκων (τα περιγεννητικά νοσήματα) προκαλεί 12,7 θανάτους ανά 100.000.

Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, ο κορωνοϊός απεδείχθη πολύ πιο επικίνδυνος για τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Ήταν, όμως, εξαιρετικά επικίνδυνος και για τους εφήβους (ηλικίες 15-19 ετών).

Η Δέλτα και η Όμικρον

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός προκάλεσαν πολύ περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι οι προηγούμενες (πριν από τον Ιούλιο του 2021). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι οι λοιμώξεις από COVID-19 των παιδιών ήταν πολύ περισσότερες με αυτές τις παραλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, πριν εμφανιστούν αυτές οι παραλλαγές ο κορωνοϊός ήταν ήδη η 9η κύρια αιτία θανάτου από κάθε αιτία των ανηλίκων.

Τέλος, ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους ανηλίκων ήταν ο Ιανουάριος του 2022, όταν χάθηκαν 160 παιδιά και έφηβοι.

Δεδομένου ότι διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού εξακολουθούν να σαρώνουν τον πλανήτη, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι ανήλικοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός, η παραμονή στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι και ο καλός αερισμός μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια μέτρα, τονίζουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock