Iatropedia

Εγκυμοσύνη: Που μπορεί να οφείλεται η αποβολή

Loving young husband hold crying wife hand showing empathy and support, millennial couple sit on couch at home reconcile after fight, caring man making peace with beloved woman. Relationships concept

Η αποβολή είναι αρκετά συνηθισμένη, καθώς μία στις 10 κυήσεις διακόπτονται αυτόματα πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η αποβολή (ή παλίνδρομη κύηση) είναι η αυτόματη διακοπή της εγκυμοσύνης. Συνήθως είναι μία πολύ ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία για το ζευγάρι, οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη κι αν συμβεί.

Δυστυχώς, η αποβολή μόνο σπάνια δεν είναι. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 10% των κυήσεων χάνονται πριν από την 20η εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό όμως δεν θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το πραγματικό. Και αυτό διότι πολλές γυναίκες αποβάλλουν πριν καν αντιληφθούν ότι έχουν μείνει έγκυοι.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας του Παιδιού & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD), oι παράγοντες που οδηγούν στις περισσότερες αποβολές είναι μη-αποτρέψιμοι. Συμπεριλαμβάνουν προβλήματα, όπως οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή η ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο η ακριβής αιτία μιας αποβολής είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί.

Ακόμα, όμως, κι αν βρεθεί, σπανίως σχετίζεται με κάτι που έκανε η γυναίκα ή/και ο άνδρας. Όταν η αιτία είναι κάτι παθολογικό, η θεραπεία αυτού του προβλήματος ενδέχεται να αποτρέψει μια νέα αποβολή στο μέλλον.

Στο πρώτο τρίμηνο

Στο περίπου 80% των περιπτώσεων, η αποβολή συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως (έως την 13η εβδομάδα). Συνηθισμένες αιτίες αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο είναι:

Στο δεύτερο τρίμηνο

Η αποβολή σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη (εβδομάδες 13-24) είναι πολύ λιγότερο συχνή. Εάν εκδηλωθεί, η αιτία πιθανώς σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες ή με προβλήματα υγείας της μητέρας.

Στα προβλήματα του δευτέρου τριμήνου της κυήσεως που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή συμπεριλαμβάνονται:

Στο τρίτο τρίμηνο

Στα πιο προχωρημένα στάδια της κυήσεως, η αποβολή συνήθως αποκαλείται θνησιγένεια. Τα ίδια προβλήματα που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτήν κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι υπεύθυνα και στο τρίτο.

Ωστόσο συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία της απώλειας του μωρού λίγο πριν τη γέννησή του. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετοι παράγοντες, όπως: