Iatropedia

Αντισύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά και άλλες βασικές μεθόδους

Ποιες είναι οι ορμονικές και μη ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης. Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες. Τι λένε οι ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και άλλες επιστημονικές εταιρείες.

Περισσότερες από μία δύο γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιούν ετησίως κάποια μέθοδο για να αποφύγουν ή να ελαττώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Η αντισύλληψη είναι μία από τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες ιατρικές πρακτικές, αλλά έχει κι αυτή τα μυστικά της.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2019 υπήρχαν παγκοσμίως 1,9 δισεκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (15-49 ετών). Από αυτές:

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και άλλες επιστημονικές εταιρείες, η αντισύλληψη μπορεί να επιτευχθεί με ορμονικές και μη ορμονικές μεθόδους. Οι ορμονικές μέθοδοι δρουν αναστέλλοντας την παραγωγή ωαρίων (ωοθυλακιορρηξία) και διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες:

  1. Στον συνδυασμό οιστρογόνου-προγεσταγόνων
  2. Στα σκέτα προγεσταγόνα

Ο συνδυασμός οιστρογόνου-προγεσταγόνων μπορεί να χορηγηθεί με τρεις τρόπους:

Αντίστοιχα, τα προγεσταγόνα μπορούν να χορηγηθούν:

Η μη ορμονική αντισύλληψη

Οι μη ορμονικές μέθοδοι με τις οποίες επιτυγχάνεται η αντισύλληψη είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν:

Οι μέθοδοι αυτές έχουν διαφορετικό τρόπο δράσεως και διαφορετική αποτελεσματικότητα, η οποία μειώνεται όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά. Η αποτελεσματικότητά τους αξιολογείται με βάση τον αριθμό των κυήσεων που παρατηρούνται ανά έτος και ανά 100 γυναίκες χρήστριες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια

Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων από το στόμα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες αντισυλληπτικές μεθόδους. Με τα χάπια αυτά όχι μόνο επιτυγχάνεται σε υψηλό βαθμό αντισύλληψη, αλλά και:

Ωστόσο, η αντισύλληψη με χάπια έχει αντενδείξεις. Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να χορηγούνται σε γυναίκες με καταστάσεις που αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για τη λήψη τους, όπως:

Ακόμα, πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση σε γυναίκες με καταστάσεις όπως:

Οι παρενέργειες

Η αντισύλληψη με ορμονούχα δισκία μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές εξαρτώνται από τις ορμόνες που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια, από τη δοσολογία και από το διάστημα της λήψης τους. Οι σημαντικότερες αφορούν στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη διαταραχή των παραγόντων πήξης, και σχετίζονται κυρίως με τα οιστρογόνα που περιέχει το χάπι.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στον μεταβολισμό των λιπιδίων, οι οποίες σχετίζονται και με τα δύο συστατικά του ορμονικού συνδυασμού. Ωστόσο αυτές είναι σαφώς μικρότερες ή απουσιάζουν με τα τελευταίας γενιάς προγεσταγόνα.

Το προφυλακτικό και η επείγουσα αντισύλληψη

Το ανδρικό προφυλακτικό επίσης χρησιμοποιείται ευρέως για αντισύλληψη, αλλά έχει σαφώς μικρότερη αποτελεσματικότητα από εκείνη της ορμονικής αντισύλληψης. Ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι προφυλάσσει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της HIV/AIDS λοίμωξης.

Η επείγουσα αντισύλληψη, η οποία εφαρμόζεται μετά από επαφή χωρίς προφυλάξεις, έχει ως στόχο:

Η επείγουσα αντισύλληψη επιτυγχάνεται με λήψη δισκίων από το στόμα ή με ενδομητρικό σπείραμα χαλκού. Τα δισκία που χορηγούνται από το στόμα μπορεί να περιέχουν:

Η τοποθέτηση ενδομητρικού σπειράματος χαλκού γίνεται μέχρι και 5 ημέρες μετά την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αγγίζει το 99%.

Απαραίτητη η ιατρική καθοδήγηση

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός και η εξασφάλιση πρόσβασης στις μεθόδους αντισύλληψης για όλες τις γυναίκες αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία και την αυτονομία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η συμβουλευτική αντισύλληψης έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Χρειάζεται καθοδήγηση από τον θεράποντα ιατρό, κυρίως για τον καθορισμό των ιατρικών κριτηρίων καταλληλότητας όσον αφορά στις ορμονικές μεθόδους με τις οποίες επιτυγχάνεται η αντισύλληψη.

Η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου πρέπει να είναι πάντοτε εξατομικευμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζεται αναλόγως με την επιθυμητή από την ίδια την γυναίκα διάρκειά της και με βάση τα προσωπικά και κοινωνικά της δεδομένα, τις δυνατότητες συμμόρφωσης στην εφαρμογή μίας μεθόδου και τέλος από την τυχόν εμπειρία της από προηγηθείσα αντισυλληπτική μέθοδο, ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Εφ’ όσον δε, επιλεγεί κάποια ορμονική μέθοδος αντισύλληψης, χρειάζεται τακτική ιατρική παρακολούθηση για την έγκαιρη διαπίστωση τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Φωτογραφία: iStock