Iatropedia

Ακοή: Πάνω από 1 στα 8 παιδιά έχει υποστεί βλάβες λόγω δυνατών θορύβων

Πάνω από το 12% των παιδιών μεταξύ 6 και 19 ετών έχουν υποστεί βλάβη στην ακοή τους, από δυνατούς θορύβους.

Η ακοή του παιδιού σας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του. Η κατανόηση του μηχανισμού της, μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής αίσθησης.

Η απώλεια ακοής γίνεται ολοένα και πιο συχνή μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από 1 στα 8 παιδιά μεταξύ 6 και 19 ετών έχουν ήδη κάποιο επίπεδο βλάβης στην ακοή λόγω δυνατών θορύβων.

“Ένοχη” είναι συχνά μάλιστα, η εκκωφαντική μουσική με ακουστικά.

Πώς λειτουργούν τα αυτιά μας

Για να ακούσουμε έναν ήχο, συνεργάζονται τέσσερις ξεχωριστοί παράγοντες:

Ακοή: Αιτίες απώλειας στην παιδική ηλικία

Η συγγενής (κατά τη γέννηση) απώλεια ακοής δεν μπορεί να προληφθεί και προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και ο πρόωρος τοκετός.

Η επίκτητη απώλεια ακοής από την άλλη πλευρά, έχει πολλές πιθανές αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως είναι: η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού και άλλες ασθένειες ή τραυματισμοί.

Λοιμώξεις αυτιών και απώλεια ακοής

Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού (μέση ωτίτιδα) μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας απώλειας ακοής των παιδιών. Αυτές οι λοιμώξεις συχνά συσσωρεύουν υγρό στο μέσο αυτί, προκαλώντας προσωρινή βλάβη της ακοής.

Εάν το παιδί μείνει χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022, φαίνεται ότι το υγρό μπορεί να βλάψει το τύμπανο και τα μικρά οστά στο αυτί, οδηγώντας σε μόνιμη απώλεια ακοής.

Η δομή των ευσταχιανών σαλπίγγων των μικρών παιδιών τα κάνει πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις του αυτιού.

Πριν από την ηλικία των δύο ετών, αυτοί οι σωλήνες είναι πιο κοντοί και πιο οριζόντιοι από των ενηλίκων, γεγονός που διευκολύνει την παγίδευση υγρών και την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Άλλες αιτίες απώλειας ακοής στην παιδική ηλικία

Προγεννητικές λοιμώξεις: Ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, η ερυθρά και η τοξοπλάσμωση, μπορεί να οδηγήσουν σε συγγενή απώλεια ακοής.

Η πάθηση προκύπτει από ένα πρόβλημα με το ακουστικό νεύρο και στον τρόπο με τον οποίο στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο.

Με την CAPD, ένα άτομο μπορεί να ακούσει ήχους σε κανονική ένταση, αλλά δεν μπορεί να τους ερμηνεύσει ή να τους καταλάβει σωστά.

Ωτοτοξικά φάρμακα είναι ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας.

Επίσης, επιβλαβής μπορεί να είναι και η περιβαλλοντική έκθεση στον υδράργυρο, τον μόλυβδο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Τραυματισμός: Οι τραυματισμοί στο αυτί (π.χ. διάτρηση τυμπάνου) μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι γονείς

Οι γονείς μπορούν να λάβουν προφυλάξεις ενάντια στις παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού:

Έγκαιρη διάγνωση: Συμβουλευτείτε άμεσα έναν ωτορινολαρυγγολόγο για σωστή διάγνωση και θεραπεία με τα πρώτα σημάδια συμπτωμάτων λοίμωξης, όπως πόνο στο αυτί ή δυσκολία στην ακοή.

Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να εξαπλωθούν στο μαστοειδές οστό (που ονομάζεται μαστοειδίτιδα). Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη της λοίμωξης, με αποτέλεσμα την πιθανότητα μόνιμης απώλειας ακοής.

Ακολουθήστε τις οδηγίες της θεραπείας: Οι γιατροί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό οι γονείς να τηρούν με ευλάβεια τις συνταγογραφούμενες θεραπείες των παιδιών τους, ενώ με την ύπαρξη λοιμώξεων απαιτείται επίσκεψη σε γιατρό για την πλήρη εξάλειψη τους.

Προληπτικά μέτρα: Διερευνήστε με τον γιατρό σας προληπτικές στρατηγικές, καθώς επίσης και πρακτικές υγιεινής, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Tip: Οι συμβουλές αυτές δεν ισχύουν μόνο για το παιδί και μπορούν να ωφελήσουν όλη την οικογένεια.

Πηγή: everydayhealth.com