Αποτρίχωση με Laser: Απομακρύνετε οριστικά την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε την αποτρίχωση με λέιζερ, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχετε απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

γράφει ο Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS

Αρκεί μια επίσκεψη κάθε 1-2 μήνες περίπου και θα έχετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε μετά από 6 συνεδρίες περίπου, ώστε να περάσετε ξέγνοιαστη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η τεχνολογία αποτρίχωσης με laser αναπτύσσεται. Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματός σας, τα νέα laser μπορούν ανώδυνα και αποτελεσματικά να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από το πρόσωπο και το σώμα σας. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ακτίνες laser για την απομάκρυνση τριχών, με αποτελέσματα που είναι από μακροπρόθεσμα μέχρι μόνιμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για θεραπεία laser;

Οποιοσδήποτε που επιθυμεί να αφαιρέσει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι τα πόδια, οι μασχάλες, το άνω χείλος, το πηγούνι και η γραμμή του μπικίνι. Στην θεραπεία παίζει ρόλο ο τύπος δέρματος. Συνήθως είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με καστανά ή μαύρα μαλλιά, και με σχετικά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Παρόλα αυτά μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και σε πιο μελαχρινούς τύπους δέρματος.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Πριν προγραμματίσετε θεραπεία laser, χρειάζεται μια συνάντηση με τον γιατρό σας, για να συζητήσετε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματική για σας αυτή η μέθοδος. Σε αυτήν την συνάντηση θα συζητηθούν: το ιατρικό σας ιστορικό, τα ρίσκα και τα οφέλη που ενέχονται στην διαδικασία. Επιπλέον, ο γιατρός θα φωτογραφήσει τα σημεία που θέλετε να αποτριχώσετε, ούτως ώστε να έχει μέτρο σύγκρισης με το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Εάν έχετε μαύρισμα, από τον ήλιο ακόμη και τεχνητό, θα πρέπει να περιμένετε να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς δημιουργείται κίνδυνος δυσχρωμίας και αυξάνει τον κίνδυνο ύπαρξης παρενεργειών. Επίσης χρειάζεται να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, στα σημεία που έγινε η αποτρίχωση, για μια εβδομάδα περίπου μετά την εφαρμογή.

Η αποτρίχωση με laser είναι δυνατή μόνο σε κοντές, εμφανείς τρίχες. Δύο με τρεις ημέρες πριν την διαδικασία θα πρέπει να ξυρίσετε τα σημεία στα οποία θα γίνει αποτρίχωση και να τα αφήσετε να μακρύνουν λιγάκι. Αποτρίχωση με κερί, με τσιμπιδάκι ή ηλεκτρόλυση, πρέπει να αποφευχθούν για τρείς εβδομάδες πριν την θεραπεία.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με laser;

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ο χειριστής πιέζει είναι χειροκίνητο εργαλείο laser στο δέρμα σας. Ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος και της ακτίνας, τοποθετείται στο δέρμα ένα δροσερό τζελ για να προστατεύει το δέρμα.

Όταν ο γιατρός ενεργοποιεί το laser η ακτίνα φωτός περνάει μέσα από την επιφάνεια του δέρματος, καταστρέφοντας τον θύλακα δημιουργίας της τρίχας. Χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις της θεραπείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί τρίχα.

Τι να περιμένει κανείς κατά την διάρκεια της θεραπείας;

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας φοράτε ειδικά γυαλιά, για να αποφευχθεί η κατά λάθος επαφή των ματιών σας με τις ακτίνες. Ίσως να νιώσετε τσούξιμο ή ενόχληση, ενώ καμιά φορά χρησιμοποιείται και τοπική αναισθητική αλοιφή. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την έκταση της περιοχής επί της οποίας γίνεται η θεραπεία. Κάθε συνεδρία, διαρκεί συνήθως από 15 έως 45 λεπτά ανάλογα την περιοχή.

Τι να περιμένετε μετά την αποτρίχωση;

Μετά την αποτρίχωση δεν είναι απαραίτητη η χρήση επιδέσμων ή φαρμάκων. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο κοκκίνισμα και πρήξιμο τις πρώτες ώρες.

Μετά την θεραπεία πρέπει να αποφύγετε την άσκηση, καθώς ο ιδρώτας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Για αρκετές εβδομάδες μετά την θεραπεία θα πρέπει να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Ακόμα και όταν μπορέσετε να εκτεθείτε στον ήλιο, θα πρέπει οπωσδήποτε να  χρησιμοποιήσετε αντηλιακό. Το σολάριουμ απαγορεύεται. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποτριχωτικό κερί ή τσιμπιδάκι στο διάστημα μεταξύ των θεραπειών. Δεν θα πρέπει να ξύνετε ή να τρίβετε το δέρμα κατά την διάρκεια της ανάρρωσης. Η εφαρμογή του Laser χρειάζεται να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρού για απόλυτη ασφάλεια.