Iatropedia

Sobi: Η «Σπάνια Δύναμη» των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις

H ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις στην έγκαιρη διάγνωση, φροντίδα αλλά και στις απαιτούμενες θεραπείες, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων 2022 είναι αφιερωμένη στα 30 εκατομμύρια πασχόντων από σπάνιες παθήσεις στην Ευρώπη και τα 300 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Οι ασθενείς αυτοί ενώνουν τη φωνή τους, διεκδικώντας ισότιμη πρόσβαση στην  υγειονομική περίθαλψη. Ζητούν επίσης από όλους να ακούσουν και να κατανοήσουν τις ανάγκες τους.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Σπάνιων Παθήσεων, στο πλαίσιο του εορτασμού, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 106 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα και να την προσκαλέσει να γνωρίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας των ασθενών, των φροντιστών και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Οι άνθρωποι με σπάνιες παθήσεις συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην περίθαλψη, την εργασία και την εκπαίδευση. Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων τούς παρέχει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν:

Ο κ. Άρης Παπαδάκος, Country Manager της Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων δήλωσε: «Στη Sobi συνεχίζουμε με προσήλωση να στηρίζουμε τους ανθρώπους με σπάνιες παθήσεις κάνοντας πράξη το μήνυμά μας “rare strength”, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων, των φροντιστών τους, αλλά και των οικείων τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων 2022, ιδιαίτερα λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αποτελεί σημαντική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη σημασία της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας στους ασθενείς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τις σπάνιες παθήσεις