Iatropedia

Γαλλία: Πρόστιμα σε δύο εταιρείες για διαφημίσεις των φαρμάκων που καταπολεμούν την παχυσαρκία

pills and euro bills

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε διαφήμιση αυτών των θεραπειών στο ευρύ κοινό.

Την επιβολή προστίμων σε βάρος δύο φαρμακευτικών εταιρειών για τις διαφημίσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία, ανακοίνωσε ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM).

Ειδικότερα, η γαλλική υγειονομική αρχή επέβαλε συνολικό πρόστιμο 1,78 εκατομμυρίων ευρώ στη Novo Nordisk France για τις διαφημιστικές της εκστρατείες που αφορούν τα φάρμακα Saxenda και Wegovy.

Αντίστοιχα, επέβαλε επίσης πρόστιμο 108.766 ευρώ στην Eli Lilly France για την εκστρατεία προώθησης του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας Mounjaro.

Ο ANSM εκτιμά ότι αυτές οι διαφημιστικές εκστρατείες «πιθανώς συνιστούν έμμεση προώθηση φαρμάκων που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή». Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε διαφήμιση αυτών των θεραπειών στο ευρύ κοινό, επισημαίνοντας τους κινδύνους παραπλάνησής του.

Με την απόφασή της, η γαλλική εποπτική Αρχή φαρμάκων στοχεύει, όπως αναφέρει, «να αποτρέψει οποιαδήποτε επικοινωνία που είναι πιθανό να προωθεί τη χρήση φαρμάκων ως την κύρια λύση για την παχυσαρκία». Έχει επίσης ως στόχο «να παρακινήσει το κοινό να αναζητεί και να ακολουθεί τις ιατρικές συμβουλές».

Η Γαλλία έχει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους που θεωρούνται παχύσαρκοι. Τα προαναφερθέντα φάρμακα επαινούνται από πολλούς ειδικούς για την αποτελεσματικότητά τους. Άλλοι επαγγελματίες υγείας, όμως, παραμένουν επιφυλακτικοί και τονίζουν την έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων για τις επιδράσεις τους.

Τα Wegogy και Mounjaro προορίζονται ως θεραπείες δεύτερης γραμμής για την παχυσαρκία, δηλαδή χορηγούνται μετά την αποτυχία της διατροφικής διαχείρισης. Μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από γιατρούς που ειδικεύονται στην Ενδοκρινολογία, τον διαβήτη ή τη διατροφή.

Κατά βάση αποτελούν μίμηση μιας πεπτικής ορμόνης που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ορμόνη, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980, επηρεάζει σημαντικά την έκκριση ινσουλίνης και το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία: istock