Iatropedia

Ανάπτυξη πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό από τα φύλλα του καπνού

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας KBP, που εδρεύει στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί φύλλα του καπνού για να αναπτύξει ένα φυτικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό Covid-19.

Τα φύλλα του καπνού χρησιμοποιεί μία εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ για να αναπτύξει ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού Covid-19. Το εμβόλιο βρίσκεται στο προκλινικό στάδιο των δοκιμών.

Εάν οι δοκιμές επιτύχουν και επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα μπορούσε να αρχίσει η μαζική παραγωγή του από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο χρησιμοποιεί την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία καλλιέργειας του φυτού του καπνού, που έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής τεχνολογίας παραγωγής εμβολίων:

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Kentucky Bio Processing (KBP). Είναι θυγατρική της Βritish American Tobacco. Σε περίπτωση που οι δοκιμές επιτύχουν, η εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούν να παρασκευαστούν 1-3 εκατομμύρια εμβόλια ανά εβδομάδα. Tο πρόγραμμα εμβολίων πραγματοποιείται χωρίς οικονομικό όφελος για την εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η KBP ασχολείται με την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για ανθρώπινη χρήση. Το 2014, η ΚΒΡ έγινε γνωστή ως μια από τις λίγες εταιρείες με αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Ebola. Παρασκεύασε το φάρμακο ZMapp™ μαζί με την εταιρεία Mapp Bio Pharmaceuticals με έδρα την Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την Αμερικανική Αρχή Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA).