Iatropedia

Υπουργείο Υγείας: Σαφάρι υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο (εγκύκλιος)

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, ενόψει του Πάσχα.

Στην εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας, ζητά εντατικούς υγειονομικούς ελέγχους σε υπεραγορές τροφίμων, αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, σε ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

Επίσης τονίζει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές που πραγματοποιούν τους ελέγχους, ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις εξής παραμέτρους :

Επισημαίνεται, επίσης, πως ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, θα πρέπει να επεκταθεί σε:

Υπουργείο Υγείας: Προσοχή στα θαλασσινά

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρονται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος (μερικά ενδεικτικά σημεία). Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ., ενώ και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ) πρέπει επίσης να υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

Ποιες άλλες επιχειρήσεις χρειάζονται προσοχή

Άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι :

Οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και :

Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων, να ελέγχεται ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ.

Την αύξηση κατά την εορταστική περίοδο μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να γίνεται επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων έτσι ώστε να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π

Τέλος επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο: