Iatropedia

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το φάρμακο – Έλεγχος στη συνταγογράφηση και πρόστιμα για τους γιατρούς

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο "Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για το φάρμακο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους. Επίσης, προσδιορίζεται το ύψος του εισοδήματος τους από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης:

Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα στους γιατρούς που κάνουν παραβάσεις στη συνταγογράφηση

Σε διάταξη του νομοσχεδίου και με σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ορίζεται η Διεύθυνση Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια Επιτροπή για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των ιατρών στη συνταγογράφηση, σύμφωνα με στατιστικά κριτήρια, όταν διαπιστώνονται μεταβολές που δεν αιτιολογούνται, ούτως ώστε να διενεργούνται με ταχύτητα οι έλεγχοι σε ιατρούς που παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες συνταγογράφησης.

Επίσης, συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας, η οποία αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη, ιατρούς και φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ορίζει και τη διαδικασία λειτουργίας της, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Στην Επιτροπή δύναται να λειτουργούν υποεπιτροπές τριών έως πέντε μελών που διενεργούν τους ελέγχους.

Η Επιτροπή Έλεγχου Συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ θα περνάει από τώρα και στο εξής από «κόσκινο» τη  συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντων ειδικής διατροφής και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι γιατροί θα υφίστανται κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ θα κυρώσεις, ως εξής:

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως (6) έξι μήνες.

Άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο νομοσχέδιο ρυθμίσει βασικά ζητήματα, όπως:

Δείτε το Νομοσχέδιο