Iatropedia

Βορίδης: Ρευστό σε «καλές» και «κακές» κλινικές! Πως θα μοιράζονται τα κονδύλια

Έναν νέο τρόπο κατανομής των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ για τις νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να μπουν άμεσα οι ιδιωτικές κλινικές καθώς από την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχουν θα εξαρτώνται και τα χρήματα που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης η κατανομή των κονδυλίων πλέον θα γίνεται με βάση ποιοτικά κριτήρια.

Με βάση την υπουργική απόφαση που εξεδόθη τα κριτήρια θα σχετίζονται:

Με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την βαρύτητα των περιστατικών που αναλαμβάνει μια ιδιωτική κλινική, οι επανεισαγωγές αλλά μεταξύ άλλων και αν διαθέτει Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι συνολικά η δαπάνη για νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές θα κυμανθεί φέτος στα 235 εκατ. ευρώ που αποτελούν περίπου το 4-5% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως τα νέα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο υγείας για την κατανομή των κονδυλίων δημιουργούν νέους προβληματισμούς για το τι θα γίνει με τις μικρές ιδιωτικές κλινικές.

Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές θα κλείσουν καθώς δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν νέα τμήματα ή να δημιουργήσουν ακόμη και νέες κλίνες μονάδων Εντατικής θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γη και ύδωρ των ακριτών για έναν γιατρό! Σε απόγνωση οι κάτοικοι των νησιών

Ποιος είναι ο “χασάπης” της ελληνικής Υγείας; Ο τροϊκανός που κουρεύει χωρίς σταματημό

Αυτό το κούριερ ποιος θα το πάρει; Δείτε τι ζητά με διαγωνισμό ο ΕΟΠΥΥ

Φαρμακοποιοί στο Βορίδη για γενόσημα, ωράριο και κέρδος! Όλες οι λεπτομέρειες της συνάντησης