Iatropedia

Την Δευτέρα σύσκεψη στην Αριστοτέλους για τον αντικαπνιστικό νόμο και εντός Φεβρουαρίου αποφάσεις από Κυβερνητικό Συμβούλιο

Την είδηση της ημέρας έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, μιλώντας σε εκδήλωση για τον καρκίνο. Όπως αποκάλυψε, την Δευτέρα διεξάγεται στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη με προτάσεις για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ το θέμα θα φτάσει εντός των επόμενων εβδομάδων και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πάψει η χώρα μας να είναι περίγελος της Ευρώπης διατηρώντας την καπνιστική συνήθεια μέσα σε δημόσια κτήρια -συμπεριλαμβανομένου του ΥΥΚΑ και νοσοκομείων- αλλά και σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι οι επιχειρήσεις και τα μπαρς.

Ως γνωστόν, εδώ και παραπάνω από μια 10ετία πλήρη εφαρμογή του μέτρου έχει κάνει ακόμα και η Τουρκία όπου υπάρχει παράδοση στην καπνιστική συνήθεια. Παρόλα αυτά, εκεί κανείς δεν τολμά να ανάψει τσιγάρο σε δημόσιο ή ιδιωτικό κλειστό χώρο (χώρους εστίασης, κλπ) ενώ στην Ελλάδα ο νόμος έμεινε στα χαρτιά με κάποιος να κατηγορούν κάθε μεμονωμένη ή συλλογική προσπάθεια για διακοπή του παθητικού καπνίσματος.

Όπως όλα δείχνουν, η απαγόρευση που θα προωθήσει η κυβέρνηση θα αφορά ενημερώσεις πρόληψης στα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και αυστηρό πλαίσιο καταστολής όσων συνεχίζουν να παραβαίνουν τον νόμο με τσουχτερά πρόστιμα.

Με τον καρκίνο του πνεύμονα να έχει ξεπεράσει ως αιτία θανάτου στις γυναίκες τον καρκίνο του μαστού, η κυβέρνηση έχει έναν ακόμα λόγο να προωθήσει τον αντικαπνιστικό καθώς υπάρχει μεγάλη απώλεια σε ζωές, εργατοώρες και τεράστια επιβάρυνση στο δημόσιο σύστημα υγείας όχι μόνο από όσους παρουσιάζουν καρκίνο του πνεύμονα και του στοματοφάρυγγα αλλά και από όσους υποφέρουν επί σειρά ετών από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).