Iatropedia

Τι λέει το Θριάσιο Νοσοκομείο για την ιλαρά και τον «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί τελευταία

Ανακοίνωση σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα από παλιότερα παθογόνα, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, ο κοκκύτης κ.α. εξέδωσε η διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου, η οποία συνδέει το φαινόμενο με την εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Θριάσιου Νοσοκομείου:

«Η ανάδυση παλαιών γνωστών παθογόνων όπως η ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, κοκκύτης είναι πλέον γεγονός σε όλο το Δυτικό Κόσμο, ως απόρροια του αντιεμβολιαστικού κινήματος και της απροθυμίας ή/και αδυναμίας ειδικών μετακινούμενων ομάδων -πληθυσμών προς τον συνιστώμενο καθολικό εμβολιασμών των παιδιών στη καθορισμένη ηλικία.

Ήδη από τον Μάρτιο 2017 με δελτίο τύπου, ανοικτές ομιλίες προς ειδικές ομάδες, Δήμους, επαγγελματίες υγείας και ειδικές ημερίδες, το Νοσοκομείο μας πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων και το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και είχε συσταθεί ανοσολογικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Στο Θριάσιο, από τον Ιούνιο 2017 εξετάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ιλαράς σε οικογένειες Ρομά που κατοικούν στη περιοχή Ασπροπύργου που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο μας. Τα περιστατικά αυτά άμεσα δηλώθηκαν γραπτώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά.

Από την 3η  Σεπτεμβρίου 2017 ουδείς άλλος Εργαζόμενος του Νοσοκομείου μας νόσησε.

Η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση στο περιβάλλον  των πρωτογενών κρουσμάτων. Ήδη έχει παρέλθει το ανώτατο χρονικό όριο επώασης της νόσου από την εμφάνιση του τελευταίου περιστατικού-ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο υπόλοιπο προσωπικό και ασθενείς.

Έως σήμερα έχουν εμβολιασθεί περί τα 100 άτομα, αριθμός ικανοποιητικός για επίτευξη “ανοσιακού τείχους” στον πληθυσμό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ο επίνοσος πληθυσμός στο νοσοκομείο εκτιμάται  στα 200 άτομα).

Η επαγρύπνηση, πληροφόρηση, καταγραφή και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, διότι στη χώρα μας υφίσταται η επιδημική έξαρση σε ειδικούς πληθυσμούς με παρόντα τον κίνδυνο μετάδοσης στους επίνοσους λοιπούς πολίτες.

Δεδομένης της υφιστάμενης επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην χώρα μας , οι αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου (Επιτροπή Λοιμώξεων, Ιατροί Εργασίας), η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η κεντρική Διοίκηση βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συντονισμένα συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάση του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Νοσοκομείου.

Σημειώνουμε ότι κατά καιρούς εμφανίζονται οξέα συμβάντα δημόσιας υγείας που τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα να διαχειριστούν χωρίς να επηρεάζονται από μια  στοχευμένη κινδυνολογία.»