Iatropedia

Θεόδωρος Τρύφων: «Αν μειωθούν εκ νέου οι τιμές στα φθηνά φάρμακα δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία»

"Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των τιμών, δεν θα υπάρχουν εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην αγορά, άρα θα υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, όμως δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία" προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Ο πρόεδρος της ΠΕΦαναφέρθηκε στουςκινδύνους για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου από την πτώση των τιμών στα οικονομικά φάρμακα, γενόσημα και off-patent, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι είναι διαρκής η απαίτηση των δανειστών για παρέμβαση στις τιμές, προσθέτοντας ότι είναι υψηλότερες οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, και ο υπουργός δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για το πώς λειτουργεί η αγορά του φαρμάκου, ότι υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός στα 2 δισ. ευρώ, άρα ό,τι και να γίνει αυτό το ποσό θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ», απρενέβη ο κ. Τρύφων. Και πρόσθεσε: «Καλό είναι να παράγεται προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, αλλά και να κοιτάξει η Πολιτεία το θέμα των συμμετοχών των ασφαλισμένων».

Γιοα το θέμα των χαμηλότερων τιμών εκτός Ελλάδος εξάλλου δήλωσε ότι η μέση τιμή του εγχωρίως παραγόμενου φαρμάκου είναι τα 8 ευρώ. «Το γενόσημο στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, ίσως να είναι ένα 10% παλαιότερων φαρμάκων, τα οποία όμως είναι πολύ φθηνότερα από άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά» καθώς η μέση τιμή των εισαγόμενων εντός πατέντου φαρμάκων είναι στα 41 ευρώ.

«Αυτό που λένε οι θεσμοί, δηλαδή διαλύστε το φάρμακο των 8 ευρώ, δεν έχει καμία λογική» πρόσθεσε «καθώς θα έχουμε φαινόμενα αποσύρσεων οικονομικών φαρμάκων και υποκατάστασής τους από ακριβότερα, εισαγόμενα φάρμακα».

Και κατέληξε:»Ζητάμε ένα δικό μας εσωτερικό μνημόνιο. Η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει το 60-65% των (εξωνοσοκομειακών) αναγκών με αρχική έκπτωση πάνω από 70%. Θέλουμε τα φάρμακά μας να πάρουν όγκο» άρα να υπάρχει και μείωση στις τιμές.