Θεμιστοκλέους: Τέλος Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα στους 40-44 με όλα τα εμβόλια – Σταδιακό το άνοιγμα στους άνω των 30 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες που σήμερα εμβολιάζονται αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή με τους άνω των 30 ετών, με πρώτη την ηλικία από 40 μέχρι 44 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κατά την απογευματινή της Δευτέρας.

Ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πώς αυτό θα γίνει «σπαστά» ανά ηλικιακή πενταετία και θα προηγηθούν οι 40 έως 44 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν οι 39-35 ετών και τέλος οι 30-34 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί. Από αυτούς, σχεδόν 2.500.00 με τουλάχιστον με μία δόση και ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 23,7% και 1.245.000 σε πολίτες με τις δύο δόσεις και ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 12%.

Θεμιστοκλέους: Αλλαγές στο εμβόλιο Johnson & Johnson

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως με την ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, από σήμερα θα καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία, τρεις δείκτες:

  • το σύνολο των εμβολιασμών
  • οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση
  • οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί και με τις δύο δόσεις

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους

Παραλαβές εμβολίων τον Μάιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων δόσεων εμβολίων για τον μήνα Μάιο, είναι το εξής:

  • Pfizer 2.150.000 δόσεις
  • Moderna 350.000 δόσεις
  • Johnson & Johnson 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις
  • Astrazeneca περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες

Σε τι ποσοστά έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών και το 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.