Iatropedia

Θεανώ Καρποδίνη: 30.000 οι κατ’ οίκον αποστολές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, στους 3 πρώτους μήνες

Τον απολογισμό του έργου του ΕΟΠΥΥ έκανε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, μιλώντας στην ενημερωτική διημερίδα για τα νοσοκομεία που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας στην Εθνική Πινακοθήκη.

Όπως είπε η κα. Καρποδίνη, τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας υπηρεσίας κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων υψηλού κόστους, ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 100.000 αποστολές, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν παραδόσεις απευθείας στα σπίτια των ασθενών.

Η ίδια τόνισε ότι ο μέσος χρόνος παράδοσης από την υποβολή του αιτήματος κατ’ οίκον στην Αττική ανέρχεται στις 2,5 ημέρες, ενώ στην επαρχία ο χρόνος για αιτήματα κατ’ οίκον και σημεία διανομής κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 6 ημέρες. Η υπηρεσία καλύπτει όλη την επικράτεια και, όπως υπογράμμισε, αποστολές έχουν ήδη φτάσει ακόμη και σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

«Η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων αποτελεί χαρακτηριστικό ενός ανθρωποκεντρικού κράτους που εξελίσσεται και είναι διαρκώς δίπλα στον πολίτη, εξαλείφοντας ανισότητες στην πρόσβαση για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα», σημείωσε η κα Καρποδίνη.

Ο ΕΟΠΥΥ στρατηγικός συνεργάτης του ΕΣΥ

Πέρα από τη νέα υπηρεσία, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ στάθηκε στις τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αυτές είναι:

«Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων των τριών νέων έργων – DRGs, Ποιοτικά Κριτήρια, Real Time έλεγχος δαπανών υγείας – αποτελούν αναγκαίες δράσεις για την υλοποίηση του νέου Χάρτη Υγείας», τόνισε.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει αρωγός στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ»

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Καρποδίνη υπογράμμισε τον ρόλο του Οργανισμού:

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι και θα παραμείνει αρωγός του Υπουργείου Υγείας στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, συμβάλλοντας σε ένα σύστημα υγείας πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό, πιο ανθρώπινο. Το μέλλον του ΕΣΥ απαιτεί συνεργασία όλων μας και ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ, με διαφάνεια, με ποιότητα και με όραμα. Στον ΕΟΠΥΥ είμαστε δίπλα στον ασθενή, στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».