Iatropedia

Θάνατος Μαζωνάκη: Τι έδειξαν οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις – Η γιατρός έκανε πλασμαφαίρεση στην κόρη της

Τα πρώτα επίσημα εργαστηριακά ευρήματα ανοίγουν νέο κύκλο στην έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του τραγουδιστή - Κρίσιμη θεωρείται και η επικείμενη κατάθεση της 19χρονης κόρης των δύο προφυλακισμένων γιατρών

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, καθώς οι πρώτες τοξικολογικές αναλύσεις φέρεται να έχουν δείξει την παρουσία βενζοδιαζεπινών στο αίμα του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News», πρόκειται για τα πρώτα επίσημα εργαστηριακά ευρήματα, ενώ αναμένονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί ποια ακριβώς ουσία της συγκεκριμένης φαρμακευτικής κατηγορίας είχε χορηγηθεί.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα με αγχολυτική, κατασταλτική και υπναγωγό δράση. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η μιδαζολάμη, ουσία που ήδη εξετάζεται στο πλαίσιο της υπόθεσης.

Πρόκειται για υπναγωγικές ουσίες κατασταλτικές, αγχολυτικές. Σε αυτή την κατηγορία τα φάρμακα όπως Stedon, Xanax και Dormicum.

To Dormicum είναι η εμπορική ονομασία και η ουσία που έχει αυτό το φάρμακο είναι η μιδαζολάμη. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το πού βρίσκεται στον οργανισμό του η προποφόλη καθώς δεν έχουν βγει τα επίσημα αποτελέσματα των τοξικολογικών.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι στα πρώτα αυτά αποτελέσματα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η παρουσία προποφόλης. Η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της έρευνας, όπως και το ενδεχόμενο συνδυασμού διαφορετικών κατασταλτικών φαρμάκων.

Η σημασία των τοξικολογικών εξετάσεων θεωρείται μεγάλη, καθώς τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να συνεκτιμηθούν με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Την ίδια ώρα, γνωστά έχουν γίνει τα πρώτα ευρήματα και των ιστολογικών του καλλιτέχνη. Οι ιατροδικαστές έχουν βρει από την πρώτη εικόνα μια ισχαιμία του μυοκαρδίου. Όμως ακόμα ο ιστοπαθολόγος δεν έχει καταλήξει στο τελικό του πόρισμα, διότι θα πρέπει πρώτα να παραδοθούν οι τοξικολογικές και να εξηγηθεί πώς προκλήθηκε η ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Θάνατος Μαζωνάκη: Η γιατρός έκανε πλασμαφαίρεση στην κόρη της – Την νάρκωσε και την τραβούσε βίντεο

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να έχει και η κατάθεση της 19χρονης κόρης των δύο προφυλακισμένων γιατρών, η οποία έχει κληθεί να καταθέσει το πρωί της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου.

Η νεαρή βρισκόταν στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου την ημέρα του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, ενώ σύμφωνα με το newsit.gr, είχε υποβληθεί και η ίδια σε διαδικασία «καθαρισμού του αίματος» στο ίδιο ιατρείο από τη μητέρα της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε κάνει δύο συνεδρίες, στις 26 και στις 30 Αυγούστου, έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της, η οποία φέρεται να της είχε πει ότι η διαδικασία θα βοηθούσε σε πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την ινσουλίνη.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται ότι  η 19χρονη αναμένεται να αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της χορηγήθηκε νάρκωση και αποκοιμήθηκε.

Φέρεται επίσης να υπάρχει οπτικό υλικό από τις συνεδρίες, στο οποίο αποτυπώνονται η ίδια κατά τη διάρκεια της πράξης και το μόνιτορ παρακολούθησης. Το υλικό αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να προσκομιστεί στις ανακριτικές αρχές.

Η κατάθεσή της μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, καθώς ενδέχεται να δώσει νέα στοιχεία για το πώς πραγματοποιούνταν οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, ποια φάρμακα χρησιμοποιούνταν και υπό ποιες συνθήκες γινόταν η παρακολούθηση των ασθενών.

Φωτογραφία: EUROKINISSI