Iatropedia

Τα ακριβά φάρμακα στην ελληνική αγορά και το ‘παράπονο’ των ελληνικών εταιρειών

Στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) που αφορούν στην κατανάλωση φαρμάκων και στην εξέλιξη στις τιμές στα φάρμακα υψηλού κόστους, δείχνουν ότι ενώ η μέση τιμή αξίας ανά τεμάχιο μειώθηκε από 11,47 ευρώ που ήταν το 2009 σε 8 ευρώ το 2014 (30,25%), η αντίστοιχη μείωση στον όγκο κατά το συγκεκριμένο διάστημα περιορίστηκε μόλις στο 5,5%.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή των φαρμάκων «υψηλού κόστους» παρέμεινε ίδια ή και σημείωσε αύξηση καθώς από 187 ευρώ που ήταν το 2010, έφτασε στα 232,4 ευρώ το 2014.

Σε δηλώσεις του Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΦΕ, κ Γαλανόπουλος τόνισε ότι «δεν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κανένα από τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. η “δοκιμαστική περίοδος” στην εισαγωγή καινοτόμων -και άρα πιο ακριβών- φαρμάκων στην αγορά, ώστε να εξακριβωθεί η σχέση κόστους-οφέλους».

Όπως σχολιάζουν πηγές της ελληνικήςε φαρμακοβιομηχανάις, «αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη προς τα ακριβά φάρμακα, γεγονός που ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και όχι την εγχώρια παραγωγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

“Θα εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά”! Τι λέει ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων στο iatropedia