Τα 5 βασικά λάθη που κάνετε με το αντηλιακό

  • Iatropedia
Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο πιο συχνή γίνεται από όλους η χρήση του αντηλιακού. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μερικά πολύ βασικά λάθη στην εφαρμογή του αντηλιακού.

Το πρώτο, εκείνο που δεν εμπίπτει στην παρακάτω λίστα, αλλά είναι σοβαρό και διαρκές λάθος, είναι ότι δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όλο τον χρόνο και περιορίζουν την εφαρμογή του μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από εκεί και πέρα, δείτε τα 5 πιο σημαντικά λάθη που σίγουρα κάνετε με την χρήση του αντηλιακού:

Περιμένετε να βγείτε έξω για να βάλετε αντηλιακό

Πόσους ανθρώπους δεν έχετε δει να εφαρμόζουν για πρώτη φορά αντηλιακό μέσα στην ημέρα ακριβώς τη στιγμή που φτάνουν στην παραλία και μένουν με το μαγιό, ή ακόμα χειρότερα, αφότου ολοκληρώσουν και την πρώτη βουτιά; Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 30 λεπτά προτού βγείτε έξω από το σπίτι και να επαναλάβετε την εφαρμογή του σε τακτά διαστήματα.

Βάζετε αντηλιακό μόνο στα σημεία που δεν καλύπτονται από τα ρούχα σας

Ακόμα ένα βασικό λάθος. Ο καρκίνος του δέρματος δεν εμφανίζεται μόνο στα “γυμνά” σημεία του σώματος. Επίσης οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν πολλά από τα ρούχα σας. Το σωστό είναι να βάζετε αντηλιακό σε όλο το σώμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα (μα πάντα) να βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπό σας πολλές φορές όταν είστε έξω.

Αμελείτε τα χείλη σας

Τα χείλια σας έχουν την ίδια ανάγκη προστασίας όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός σας, εντούτοις, τις περισσότερες φορές τα αγνοούμε. Υπάρχουν ειδικά “κραγιόν” για τα χείλη (lip balms) που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) από την ηλιακή ακτινοβολία.

Δεν βάζετε αντηλιακό αφότου ιδρώσετε ή κάνετε μπάνιο

Δεν είναι όλα τα αντηλιακά το ίδιο. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να δείτε για ποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού ενδείκνυται το καθένα. Πολλά αντηλιακά αναγράφουν ότι πρέπει να τα εφαρμόζετε ξανά αφότου κάνετε μπάνιο (στη θάλασσα) ή αφότου ιδρώσετε. Αλλιώς, επιλέξτε ένα “αδιάβροχο” αντηλιακό για να έχετε το κεφάλι σας (πιο) ήσυχο.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό σώματος στο πρόσωπό σας

Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει λόγος που τα αντηλιακά προσώπου έχουν διαφορετική σύσταση από εκείνα του υπόλοιπου σώματος. Το δέρμα του προσώπου είναι γενικά πιο ευαίσθητο στους ερεθισμούς από το σώμα, έτσι τα αντηλιακά προσώπου έχουν δοκιμαστεί, ώστε να προκαλούν λιγότερο ερεθισμό και ακμή. Αν έχετε τάση ακμής ή ευαίσθητο δέρμα, αποφύγετε τα αντηλιακά σώματος για το πρόσωπό σας, ιδίως εκείνα που είναι σε μορφή σπρέι, καθώς είναι γεμάτα αλκοόλ, το οποίο προκαλεί αφυδάτωση και ερεθισμό στο δέρμα του προσώπου.

http://www.health.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις μύθοι για τον καρκίνο δέρματος!

8 φορές πάνω, ο καρκίνος του δέρματος στις γυναίκες, λόγω solarium