Iatropedia

Συνθήκες εγκατάλειψης στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του τριγώνου του ‘Εβρου

Χωρίς ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς ταυματιοφορείς και χωρίς τεχνική υποστήριξη λειτουργεί το ακριτικό Κέντρο Υγείας Δικαίων στο Τρίγωνο του Εβρου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναζητούν υπηρεσίες υγείας στην Βουλγαρία και στην Τουρκία.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το χειρότερο είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ότι η μία και μοναδική καθαρίστρια που προσέλαβε το Υπουργείο Υγείας «καθαρίζει 700 τετραγωνικά να πλένει και να σιδερώνει τον ιματισμό 14 ώρες εβδομαδιαίως με 289 ευρώ το μήνα!!!»

Οι κάτοικοι του τριγώνου του Εβρου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, πραγματοποίησαν την τελευταία κινητοποίηση στις 8 Μάρτη 2019. Ζητούν να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Δικαίων με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργήσει ο Σταθμός ΕΚΑΒ στα Δίκαια.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει τις ελλείψεις

«Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στην ακριτική περιοχή του Τριγώνου Ν. Έβρου είναι κορυφαίο εθνικό ζήτημα, αποτελεί ντροπή των Κυβερνώντων να εξαναγκάζονται οι πολίτες να αναζητούν υπηρεσίες υγείας στην Βουλγαρία και στην Τουρκία που απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα!»

Στο Κέντρο Υγείας Δικαίων υπάγονται διοικητικά και το Πολυδύναμο ιατρείο Κυπρίνου με 4 ιατρεία σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα, το Αγροτικό ιατρείο Σπηλαίων με 4 ιατρεία σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα, το Αγροτικό ιατρείο Πετρωτών με 2 ιατρεία σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα και το Αγροτικό ιατρείο Ορμενίου με 3 ιατρεία σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα. Έχουν όλα αφεθεί στην τύχη τους. Ο υπεύθυνος Νοσηλευτής του Κέντρου Υγείας, με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο και με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, τα επισκέπτεται για να προμηθεύει με φάρμακα πρώτων βοηθειών, οξυγόνο, υγειονομικό υλικό.

Αυτή την αντιμετώπιση έχουν οι ακρίτες της χώρας μας! Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η υπεράσπιση του Κέντρου Υγείας Δικαίων για τους κατοίκους του Τριγώνου.