Iatropedia

Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Εργοθεραπευτών για τη χαοτική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Την αγωνία τους για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή εξέφρασαν οι εργοθεραπευτές, σε συνάντηση με τον Τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ κ. Σέμπος.

Την απίστευτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αυθαίρετο προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή, αλλά και τον αυθαίρετο τρόπο αποζημίωσης των εργοθεραπειών, σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), εξέθεσαν οι εργοθεραπευτές στη συνάντηση τους με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του Τομέα Υγείας του κυβερνώντος κόμματος ενέκριναν ομόφωνα τις προτάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ).

Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως είπαν οι εργοθεραπευτές,ο νέος ΕΚΠΥ συντάχθηκε -αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία- χωρίς να προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη, αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών. Επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την Ειδική Αγωγή, που αντί να διευκολύνει το έργο των εμπλεκόμενων, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συνταγογράφηση των θεραπειών, όπως είπαν τα μέλη του Συλλόγου.

Στο υπόμνημά που παρέδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο ΠΣΕ, καταγράφονται όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή και έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός μεν, να βρίσκονται σε απόγνωση οι οικογένειες. Τονίζεται, επίσης, και η άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα στα αστικά κέντρα να φτάνει και τους έξι μήνες. «Ο ΕΟΠΥΥ βγάζει αντικρουόμενες εγκυκλίους, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη μετάβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς οι γονείς δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες των παιδιών τους, τους επόμενους μήνες», είπαν χαρακτηριστικά οι εργοθεραπευτές.

Οι εργοθεραπευτές ζητούν διευκρινιστική εγκύκλιο για την Ειδική Αγωγή

Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος Διάγνωση – Θεραπεία – Αποζημίωση, ο ΠΣΕ προτείνει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα πρέπει:

Παράλληλα, ο ΠΣΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεσοπρόθεσμα ενέργειες από το υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση της οργάνωσης του χώρου της Ειδικής Αγωγής, οι οποίες είναι οι εξής:

Οι προτάσεις του ΠΣΕ έγιναν ομόφωνα δεκτές από τον Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεσμεύτηκαν, τόσο για την μεσολάβησή τους προς τον υπουργό Υγείας για άμεση συνάντησή του με τον ΠΣΕ όσο και για την πλήρη υποστήριξή τους στις περαιτέρω ενέργειες που θα προβεί ο ΠΣΕ, για να λυθεί το φλέγον θέμα της Ειδικής Αγωγής.